Lysande varningslampor i instrumentpanelen? Detta betyder symbolerna

Det finns många varningslampor och symboler i instrumentpanelen på både gamla och nya bilar.

En bil består av många olika delar och komponenter som ständigt är i rörelse eller används när du kör. Många delar kan när som helst gå sönder under körning och därför har nästan alla bilar olika varningssymboler och lampor i instrumentpanelen.

Dessa varningssymboler har som uppgift att tändas när någonting med din bil inte fungerar som det är tänkt.

Det finns varningslampor för nästan allting i en modern bil. Problem med motor, trasiga lampor, fel på kylsystemet, problem med batteriet, dåliga bromsar, med mera.

Olika lampor tänds vid olika tillfällen och i denna artikeln går vi igenom alla dom vanligaste varningslamporna, vad som orsakar varningen och hur du ska hantera situationen.

Färgen på varningslamporna i instrumentpanelen

Om du råkar ut för en tänd lampa i din instrumentpanel så har den troligtvis en av följande färger:

  • Röd varningslampa
  • Orange varningslampa
  • Gul varningslampa
  • Grön lampa
  • Blå lampa

Här nedan beskriver vi lite kort vad varje färg betyder.

Röd varningslampa i instrumentpanelen

En röd varningslampa betyder oftast att någonting allvarligt är fel på din bil och du bör stanna på ett säkert ställe så fort du kan och stänga av motorn.

Kör inte vidare med din bil förrän du har undersökt vad som orsakar varningen.

Om du ser en röd varningslampa i din instrumentpanel så stanna därför bilen och ta fram instruktionsboken för att ta reda på vad just den lampans symbol innebär.

Har du ingen instruktionsbok så bör du kontakta en verkstad för att se hur du ska agera. Speciellt om bilen betett sig konstigt när lampan började lysa. Till exempel hackade eller kändes slö.

Gul eller orange varningslampa

En gul eller orange lampa betyder oftast att det inte är någon fara att köra vidare. Om du har orange eller gula varningslampor som lyser i din bil så bör du kontakta en verkstad för att undersöka vad som är fel.

Du behöver oftast inte stanna bilen omgående, men du bör ändå inte köra runt med bilen mer än nödvändigt innan du vet vad som faktiskt är fel och orsakar varningslampan.

Grön eller blå lampa i instrumentpanelen

Blåa och gröna lampor är oftast inte någon varning för att något är trasigt. Det är istället indikationer för att du har aktiverat olika funktioner i din bil.

Blåa lampor brukar till exempel användas för att visa att du har aktiverat bilens helljus.

Gröna lampor används ofta för att visa att din farthållare är aktiverad eller att du har dimljus påslaget.

Lyser det blå eller gröna lampor så behöver du alltså inte oroa dig för att något är fel.

Vanligaste varningslamporna i din bil

Även om olika bilmodeller och årsmodeller kan ha olika symboler och varningslampor, så är det många vanliga symboler som betyder ungefär samma sak oavsett vilken bil du har.

Här nedan listar vi alla dom vanligaste varningslamporna.

Gul motorlampa lyser

Motorlampa

Symbolen som ser ut som en motor är viktig att lägga märke till. Den kan lysa gul, orange eller röd på olika bilar. På vissa bilar står det även check engine i symbolen.

En gul eller orange motorlampa brukar betyda att du kan köra till närmaste verkstad för att undersöka felet.

Om bilen känns som vanligt så är det oftast säkert att köra vidare. Om bilen däremot hackar, känns slö eller på något annat sätt beter sig konstigt, då bör du stanna och kontakta en verkstad eller bärgning.

Röd motorlampa lyser

Om en röd motorlampa tänds så bör du inte köra bilen. Stanna därför bilen direkt på en säker plats.

Om du kör med en röd lysande motorlampa är det stor risk att du orsakar skador på din motor som kan bli dyra att reparera.

I värsta fall går motorn sönder helt och du kan bli stående. Ha därför alltid stor respekt för en röd motorlampa tills du vet orsaken!

För att få mer information om varför motorlampan lyser så behöver man läsa av bilens felkoder med en dator. Detta kan en mekaniker göra på en verkstad.

Kylarvätska symbol – lampan för motortemperatur lyser

Motortemperatur

En bil har ett kylsystem som består av flera olika komponenter som hjälper till att hålla din motor i rätt temperatur. Om något i kylsystemet går sönder så kan din motor bli överhettad och gå sönder.

Om motortemperaturlampan lyser så kan det bero på att du har problem med vattenpumpen, kylarfläkten, har för lite kylarvätska eller något annat som rör kylsystemet.

Om symbolen för kylarvätska börjar lysa så stanna bilen direkt på en säker plats för att undersöka vad som är fel.

Du kan börja med att titta under bilen och se så att det inte är något läckage av kylarvätska. Det kan hända att en slang eller liknande gått sönder eller hoppat loss. Bilen läcker då ut kylarvätskan på marken och motorn blir varm eftersom kylningen försämras, och då kan lampan tändas.

Ser det torrt ut under bilen så kontrollera kylarvätskenivån. Läs i din bils instruktionsbok exakt hur du gör detta.

Tänk på att aldrig skruva av locket till kylarvätskan när du precis har stannat en varm bil! Det är väldigt högt tryck och kylarvätskan är varm. Öppnas det locket vid varm motor så kan du skada dig själv allvarligt. Tänk dig att nästan 100 grader varmt vatten trycks ut och sprutar överallt med väldigt högt tryck.

Vänta därför alltid tills motorn har svalnat.

Oljetryckslampan lyser

Oljetryckslampa

Om lampan får oljetryck börjar lysa så ska du stanna bilen direkt på ett säkert sätt. Lampan betyder att din motor har tappat oljetryck eller har för lite motorolja.

Att köra med för lite motorolja eller dåligt oljetryck är inte bra för din motor och kan leda till allvarliga och dyra skador.

Efter att du har stannat bilen så stänger du av motorn och låter bilen stå still en stund. Kontrollera sedan oljenivån. Hur du gör det för din bil hittar du i instruktionsboken.

Om oljenivån är låg så kan du fylla på. Du kan prata med en verkstad eller butik för att få reda på vilken olja du ska använda. Är det väldigt låg nivå så bör du inte köra bilen, men om nivån bara är lite låg så kan du oftast köra den till närmaste verkstad eller butik.

Om oljenivån däremot verkar okej och lampan ändå lyser, då ska du inte köra bilen. Kontakta en verkstad för att komma fram till vad som är bäst att göra. Oftast behöver bilen bärgas från platsen för att undvika stora skador på motorn.

Bromsvätska symbol – bromslampan lyser

Bromslampa

Lampan som indikerar fel i bromssystemet är också viktig att ta på stort allvar när den börjar lysa. Den kan betyda att du kanske helt eller delvis tappar bromsförmågan när som helst.

Bromslampan ser ut som en cirkel med ett utropstecken inuti.

Om bromslampan lyser så ska du helst inte köra bilen. Det kan vara ofarligt att köra till närmaste verkstad om allting känns som vanligt. Kör du väldigt försiktigt och tänk på att du kanske inte kan bromsa. Håll avstånd och planera din körning mycket väl.

Beroende på bilmodell så kan du kontrollera nivån för bromsvätska. Är nivån låg (eller behållaren tom) så kör inte bilen. På vissa bilar går det inte att kontrollera bromsvätskan enkelt.

Vid minsta tecken på att bromsarna känns dåliga eller konstiga så stanna bilen och bärga den till en verkstad. Kör inte vidare.

ABS-lampan lyser

ABS-lampa

En ABS-lampa kan lysa ibland eller hela tiden. Den indikerar att någonting med bilens ABS-system är fel.

ABS är ett system som hjälper dig att bromsa bilen säkrare. När du trycker ner bromsen hårt eller bromsar i snö/regn så gör ABS:en att dina hjul inte låser sig.

En lysande ABS-lampa kan göra att dina bromsar inte beter sig som du är van vid om det snöar, regnar eller om du behöver göra en kraftig inbromsning.

En lysande ABS-lampa är inte heller godkänt vid en kontrollbesiktning.

Du bör därför kontakta en verkstad för att felsöka vad som är fel med ditt ABS-system om denna lampan lyser. Du kan köra vidare bilen, men tänk på att bromsarna kanske inte beter sig som du är van vid.

ESP-lampan lyser

ESP-lampa

ESP är antisladdsystemet som hjälper dig att stabilisera och styra bilen vid olika situationer. Det hjälper dig bland annat att inte få sladd om du kör i snö eller regn.

En lysande ESP-lampa kan betyda att systemet inte fungerar som det ska och kanske inte kan hjälpa dig att motverka en sladd.

Besök en verkstad för att felsöka systemet och hitta vad som inte fungerar som det ska.

Det är oftast säkert att köra vidare, men kom ihåg att systemet kanske inte hjälper dig som det är tänkt, så kör försiktigt.

Bromsbeläggslampan lyser

Slitagevarning bromsbelägg

Vissa bilmodeller har en sensor som känner av hur slitna dina bromsbelägg är. När belägget börjar bli dåliga så tänds lampan för slitagevarning.

Det betyder att dina bromsbelägg börjar bli slitna och behöver bytas. Du bör göra detta så fort som möjligt eftersom slitna belägg kan skada bromsskiva och har sämre bromsförmåga.

Servicelampan lyser

En lysande servicelampa betyder att det är dags att serva din bil. Moderna bilar har en dator som håller koll på serviceintervallerna och när det är dags för service så tänds den lampan eller så visas en text på displayen.

Det är säkert att köra bilen när servicelampan lyser, men man bör inte överskrida servicetiden för mycket. En lysande servicelampa betyder att du bör boka tid för service snarast.

Beroende på hur mycket du använder din bil så är det kanske något du behöver göra så fort som möjligt. Pendlar du till exempel 12 mil om dagen så är det dumt att vänta flera veckor innan du servar bilen. Om du däremot bara kör några mil i veckan så är det inte lika bråttom med service.

Batterilampan lyser

Batterilampa

En lysande batterilampa betyder att något är fel med ditt batteri eller laddningen av batteriet.

Någonting kan ha gått sönder som gör att batteriet inte laddas upp vid körning, till exempel att generatorn gått sönder eller att generatorremmen har gått av.

Det kan också betyda att batteriet blivit dåligt och behöver bytas ut.

Kör du din bil väldigt sällan så kan det vara så enkelt att ditt batteri behöver laddas upp. Om man sällan använder sin bil och enbart kör korta sträckor så hinner batteriet aldrig riktigt laddas upp ordentligt.

Om denna lampan lyser hela tiden så bör du inte köra bilen. Om det är något fel på generator eller batteri så att bilen tappar ström så förlorar du många viktiga funktioner. Det kan bli svårare att styra bilen, bromsarna kan sluta fungera, all belysning slocknar, med mera.

Airbag-lampan lyser

Airbag-lampa

En lysande airbaglampa betyder att dina krockkuddar kanske inte löser ut vid en kollision.

Vanliga fel kan vara glappande kablar eller kabelbrott, en sensor som slutat fungera, eller något med datorn som styr systemet.

Eftersom det kan vara väldigt farligt vid en olycka så bör du besöka en verkstad och felsöka och laga systemet.

Parkeringsbromslampan lyser

Parkeringsbromslampa

En lysande parkeringsbromslampa kan verka självklart. Man har glömt att släppa på handbromsen.

Det man ska komma ihåg här är att vissa bilmodeller även tänder den lampan om det är för låg nivå av bromsvätska.

Om du har släppt din handbroms och lampan fortfarande lyser så bör du kontrollera bromsvätskenivån. Det står i din instruktionsbok hur du gör detta.

Du ska inte köra din bil om bromsvätskenivån är låg! Du kan då tappa bromsverkan och orsaka en olycka.

Bränslelampan lyser

Bränslenivå-lampa

Denna lampan är kanske den vanligaste varningslampan du ser i din bil. Den betyder helt enkelt att det är dags att tanka.

En rolig detalj med bränslelampan är att den oftast visar vilken sida som tanklocket sitter på. Om symbolen har ett tankmunstycke eller en pil på högersidan så är tanklocket på högra sidan av bilen, annars på den vänstra sidan.

Det kan vara användbart om man lånar en bil och är osäker på vilken sida av pumpen man ska parkera vid macken.

3 tankar på “Lysande varningslampor i instrumentpanelen? Detta betyder symbolerna”

Lämna en kommentar