Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Skruvat & Compricer.

A-traktor regler 2023 – Frågor & Svar

I den här artikeln går vi igenom olika regler och lagar som gäller för A-traktorer 2023. Vi tittar även på lagförslag från Transportstyrelsen som har tagit fram nya förslag och ändringar om regler för A-traktorer.

En A-traktor är en bil som har byggts om så att den inte längre är en vanlig personbil. Fordonet får bland annat ha en maxhastighet om 30 km/h och måste ha någon form av kopplingsanordning för att kunna dra arbetsredskap eller andra fordon.

Nya regler för A-traktorer 2023

I november 2022 kom Transportstyrelsen med några nya förslag på regler för A-traktorer som ska höja trafiksäkerheten och minska antalet olyckor.

Förslag som godkänts och började gälla 31:a augusti 2023:

 • Krav på bältesanvändning vid färd med traktor på väg
 • Krav på att passagerare i traktor vid färd på väg måste sitta på en plats avsedd för passagerare och endast en passagerare per plats.
 • Traktorer ska inte få köras fortare än högsta tillåtna konstruktiva hastighet.

Förslag som godkänts och börjar gälla 1:a december 2023:

 • Krav på vinterdäck på samma sätt som för personbilar.

Förslag som ännu inte har godkänts:

 • Kraven på utrustning för avgasrening skärps.
 • Tvåårig prövotid för körkort med behörighet AM.
 • Införande av tekniska krav för att försvåra manipulation av hastighetsbegränsning.
 • Förtydligade krav på LGF-skyltens befintlighet och utformning.
 • Ökat fokus på risker i utbildningen för körkort med behörighet AM och möjlighet att göra utbildningen med fyrhjuliga fordon.

Som vi kan se så är det bra förslag om man tittar på säkerheten i trafiken.

Även kraven på vinterdäck kommer att öka säkerheten eftersom många A-traktorer kör runt med sommardäck på vintern. Även om hastigheterna inte är höga så gör rätt däck att man kan bromsa snabbare och manövrera bilen säkrare.

Även uppkörning för A-traktorer är en bra nyhet som gör att fler förare i trafiken kan framföra sina fordon på ett säkrare sätt.

Vem får köra A-traktor och EPA?

För att köra A-traktor eller EPA så krävs minst ett AM-körkort eller ett traktorkort.

En person som har till exempel ett B-körkort får alltså köra A-traktor eller EPA om man vill.

Ålder för att köra EPA eller A-traktor?

För att ta AM-körkort idag måste man ha fyllt 15 år.

När man är 14 år och 9 månader får man börja övningsköra inför AM-kortet om man vill.

Tänk på att du enbart får övningsköra hos en utbildare och ej privat hemma.

A-traktor hastighet

En A-traktor får inte gå fortare än 30 kilometer i timmen. Den måste vara konstruerad för en maxhastighet som är 30 km/h.

Från den 31:a augusti 2023 så skärptes reglerna ytterligare. En A-traktor får nu inte framföras fortare än 30 kilometer i timmen. Detta betyder att du till exempel inte får frikoppla i nedförsbacke och rulla fortare än 30 km/h.

Om fordonet framförs i en hastighet högre än 30 km/h så är det ägaren av fordonet som blir misstänkt för tillåtande av olovlig körning.

Även föraren kan bli misstänkt för olovlig körning med böter och eventuell spärrtid på AM-kortet, något som senare kan påverka när man får ta sitt B-körkort.

Om det händer en olycka så kan det även bli problem med att få ersättning från försäkringsbolaget eftersom man i teorin framfört en personbil.

Många försäkringsbolag nekar ersättning även om fordonet är försäkrat, eftersom du har framfört fordonet på ett felaktigt sätt. Fordonet är försäkrat som en A-traktor, men har framförts som en personbil.

Hur snabbt får en EPA köra?

En EPA får inte framföras i en hastighet över 30 kilometer i timmen (30 km/h).

Hur snabbt får en A-traktor köra?

En A-traktor får inte framföras i en hastighet över 30 kilometer i timmen (30 km/h). En A-traktor får inte heller vara konstruerad så att den går att köra fortare än 30 km/h.

Fortkörning A-traktor

Om du kör för fort så kan din traktor tas i beslag.

Då går polisen (ibland tillsammans med bilinspektörer) igenom fordonet och letar reda på eventuella ”ryckspärrar” och liknande modifieringar.

Detta kan ta väldigt lång tid, ibland flera månader, som du är av med din traktor medan den undersöks.

Här nedan hittar du en video där vi får höra trafikpolisen Mattias prata mer om vad som händer om man kör för fort med sin A-traktor.

Se videon på Youtube här »

Får polisen provköra A-traktor?

Ja, polisen får kontrollera och eventuellt provköra din A-traktor om du stöter på dom i trafiken. Polisen behöver inte ha sett dig köra för fort.

Upptäcks det vid kontroll att den går för fort så blir föraren rapporterad för olovlig körning.

Polisen kan även beslagta fordonet för ytterligare kontroller och tekniska undersökningar. Om ditt fordon tas i beslag så kan det dröja flera månader innan du får tillbaka din A-traktor.

Var får A-traktorer köra?

A-traktorer (och EPA-traktorer) får köras på allmän väg och måste följa trafikreglerna precis som vanliga bilar.

En A-traktor får inte köras på motortrafikled eller motorväg.

När man kör A-traktor så är det bra om man hjälper trafiken att flyta på, man kör trots allt ett långsamt fordon. Håll ut till höger när det behövs och försök att inte ”bromsa upp” trafiken i onödan.

Måste A-traktor ha registreringsskylt?

Ja, en A-traktor måste ha en registreringsskylt fram på fordonet. Den ska sitta väl synlig enligt samma regler som gäller för personbilar.

En A-traktor måste inte ha någon registreringsskylt baktill på fordonet. Du får ha det om du vill, men det är inget krav.

Du kan beställa nya registreringsskyltar till din A-traktor från Transportstyrelsen (på samma sätt som man beställer nya skyltar till en personbil).

Måste man ha registreringsskylt baktill på en A-traktor?

Nej det måste du inte. Du får ha en skylt bak om du vill, men det är inte ett krav. Du måste däremot ha en registreringsskylt framtill på fordonet.

A-traktorer måste ha en LGF-skylt

En A-traktor måste vara utrustad med en typgodkänd LGF-skylt baktill på fordonet.

Skylten ska vara synlig och hjälper bland annat till med trafiksäkerheten eftersom andra trafikanter snabbt och enkelt kan se att fordonet inte kör snabbare än 30 km/h.

Skylten ska sitta monterad baktill och till vänster på ditt fordon.

Hur många får man åka i en A-traktor?

Från den 31:a augusti 2023 måste alla passagerare i en A-traktor använda bälte och det får bara sitta en passagerare i varje säte.

Tidigare fick du ha med så många passagerare att det inte utgjorde någon fara för någon passagerare. Det var alltså okej att ha med fler än en passagerare så länge alla satt säkert i bilen.

Men från den 31:a augusti får du alltså bara ha med en passagerare i varje säte.

Detta innebär att dom flesta A-traktorer bara får ha en passagerare.

Måste man ha bälte i A-traktor?

Ja. Från den 31:a augusti 2023 så måste alla personer i en A-traktor ha bälte. Detta gäller både föraren och alla passagerare.

Detta betyder att om din A-traktor har en förarstol och en passagerarstol, så får du bara ha med dig en passagerare och ni båda måste använda bälte.

Får man ha baksäte i A-traktor?

Nej, du får inte ha något baksäte i din A-traktor. Här är reglerna väldigt tydliga. Du kan få dispans för att ha utrymme bakom framsätena, men ej något baksäte för passagerare.

A-traktorer och hög musik

Det är populärt med ljudbyggen i A-traktorer. Tänk på att du kan få böter om du spelar hög musik och stör omgivningen.

Om du har ett bra ljudsystem i ditt fordon så undvik att störa andra, speciellt i bostadsområden nattetid. Om någon ringer polisen så kan det bli böter.

Besiktning av A-traktorer

A-traktorer ska kontrollbesiktigas senast 24 månader efter den månad då dess föregående godkända besiktning utfördes.

Det betyder att om du till exempel besiktigade din traktor den 15:e juni 2020, så måste det besiktigas igen senast 30:e juni 2022.

Undantaget är första besiktningen efter att fordonet togs i bruk. Då ska den besiktigas senast 48 månader efter det datum den första gången togs i bruk.

Detta är regler som började gälla 20 maj 2018.

Hur många A-traktorer finns det?

I Sverige finns det cirka 50 000 A-traktorer. Antalet A-traktorer har nästan fördubblats sedan nya reglerna som infördes år 2020 då även nyare bilar kunde byggas om och registreras som till A-traktor på ett ganska enkelt sätt.

Får A-traktorer ha automatlåda?

Ja. Om du bygger en A-traktor idag så kan det dessutom vara väldigt fördelaktigt att välja en modern bil med automatlåda.

Har du en manuell låda så måste man oftast spärra växlarna 4-5-6 så att dom inte går att lägga i under körning.

Detta eftersom tomgångsvarvtalet på 4:ans växel (eller högre) oftast gör att bilen går fortare än 30 km/h.

Har du en manuell låda och lägger i 5:ans växel och kör på lägsta varvtal (ofta runt 800 varv) så går nästan alla bilar snabbare än 30 km/h, och du måste därför fysiskt spärra växelspaken så att det inte går att lägga i någon växel som gör att bilen går för fort.

Om du däremot har en modern bil med automatlåda så räcker det oftast med att spärra hastigheten i bilens dator.

Den automatiska växellådan kommer då inte att lägga i höga växlar som gör att gränsen (30 km/h) överstigs.

Detta skiljer sig lite mellan olika bilar och det går kanske inte att använda alla bilar med automatlåda. Kolla upp detta för den bilen du har tänkt bygga på för att vara säker!

A-traktor skatt och försäkring

Du måste försäkra din A-traktor (minst trafikförsäkring) precis som vanliga bilar. Du kan ha antingen en trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring.

Om du undrar hur mycket det kostar att försäkra en A-traktor så kan du jämföra olika priser här.

Ange registreringsnumret för att se vad fordonet kostar att försäkra hos olika försäkringsbolag så att du hittar det billigaste och bästa för dig.

Jämför försäkringar för A-traktorer här.

Du måste även betala fordonsskatt för din A-traktor.

Draganordning

En A-traktor måste ha någon form av draganordning. Det kan vara en dragkrok, kula, jordbruksdrag, bygel eller annan anordning. Traktorn behöver helt enkelt vara lämpad som dragfordon.

Måste man ha dragkrok på A-traktor?

Du måste ha någon form av draganordning på ditt fordon, men det behöver inte vara just en dragkrok.

Så länge fordonet är lämpat som dragfordon så är det godkänt.

Måste A-traktor ha vinterdäck?

Ja, från och med vintern 2023 så måste A-traktorer ha vinterdäck i trafiken.

Transportstyrelsen tog förra året fram olika förslag för hur man kan göra traktorerna säkrare i trafiken. Bland förslagen fanns bland annat krav på vinterdäck, något som nu har gått igenom.

Så från den 1:a december 2023 måste du alltså ha vinterdäck på din A-traktor.

Datumen för vinterdäck är samma som för personbilar. Det vill säga mellan 1:a december och 31:a mars.

A-traktorer däck

Här är lite information om vad som gäller för däck på en A-traktor. Texterna är från Vägverkets föreskrifter.

Däck får inte visa tecken på brott eller separation med undantag av däck som konstruerats för att under kortare tid köras lufttomma eller med reducerat lufttryck.

Däckets armering får inte vara blottlagd.

För A-traktor med en totalvikt av högst 3 500 kg gäller att slitbana på däck inte får vara mer nött än att det kvarvarande profildjupet i huvudmönstret uppgår till 1,6 mm i de mittersta 75 % av slitbanans bredd.

Nya regler för A-traktorer 2020

Den 15:e juli 2020 började nya regler gälla för A-traktorer. Reglerna gäller utväxlingskravet för fordonen.

Så här skriver Transportstyrelsen på sin hemsida:

Den 15 juli ändras kraven för A-traktorer.

Då tas kravet bort att fordonets hastighet på lägsta växeln ska vara högst 10 km/h vid 2/3 av ursprungsmotorns maximala varvtal. A-traktorns högsta hastighet får fortfarande vara högst 30 km/h.

Det innebär att du som berörd A-traktorägare inte längre behöver ansöka om dispens. Har du redan ansökt och inte fått din ansökan prövad innan den 15 juli så får du besked om att den inte längre behövs.

Transportstyrelsen

Kravet om maxhastigheten 10 km/h vid 2/3 av det varvtal där motorn lämnar maxeffekt är alltså borttaget från och med den 15:e juli 2020.

Man behöver inte längre bygga fordonen med dubbla växellådor eller söka dispens. Detta gör det enklare att bygga om modernare bilar till A-traktorer.

Vi har redan sett några fina och sportiga ombyggda bilar rullandes på vägarna. Här är några exempel:

Fler frågor?

Har du några fler frågor angående regler om A-traktorer? Ställ dina frågor i kommentarsfältet nedan så försöker jag att svara!

Fler länkar om A-traktorer

57 svar på ”A-traktor regler 2023 – Frågor & Svar”

 1. Måste jag göra matematiska uträkningar på utväxling i växellåda,?? Vxl lädan är helt standard,, extern spärr på obrukbara växlar monteras.. Allt annat är standard
  enl bilens spec,,

  Svara
 2. Vart hört från flera att reglerna med traktorkörkort å am kort osv kommer att ändras 2021. Är det sant att man kommer behöva ta enskilda kort för moped och a traktor?

  Svara
 3. Får man göra så att en a-traktor har fler växlar även om den bara är reggad med 2, den går ju fortfarande bara 30 så det borde inte vara något problem, eller?

  Svara
 4. En A-traktor på en enfilssträcka på tex E4:an förorsakar jättelånga köer. Varit med om att föraren hållit av så omkörning är möjligt. Kan jag köra om eller begår jag ett trafikbrott?

  Svara
 5. Tja! Har en a traktor som det sitter dubbla lådor på, undrar bara om jag kan plocka ner den andra lådan och h regga och sen besikta den utan att behöva registrera om hela traktorn? Den står obessad nu. Tack på förhand :)

  Svara
 6. Kan man åka dit för olovlig körning när a traktorn är godkänd och besiktad efter konstens alla regler, 3 växlad, manuell med h-regg? Polisen vid flygande inspektion provkörde epan och lyckades få den att gå 70 km/h genom att vrida fram och tillbaka på tändningslåset och pumpgasa med gaspedalen, tog ej bilen i beslag men beslagtog körkortet på plats… hur e detta möjligt??? Vi har pratat med personen som satte in h-reggen… han har fått vetskap om att h- regg som är från 2018 och bakåt går att göra på ett sådant sett men som han inte hade kännedom om fören nu då flera epor har åkt dit på detta…

  Svara
 7. Hej!
  Har en mini Cooper -02 som jag tänker bygga om till a-traktor. Den har i nuläget inget drag och får dra ett släp med Max totalvikt på 1930 kg. Har fått till mig att det inte går att bygga om, stämmer det?
  /
  Daniel

  Svara
  • Hej! tror knappast du har en dragvikt på 1930 kg på en cooper. Hade själv tänkt göra det men det var bara max 800 kg dragvikt, så det gick inte ens med dispensansökan.

   Svara
 8. Måste man ha balja/barlastflak på en volvo 745 okap?

  Stämmer det att om den väger över 2000kg så behöver man inte fördela vikten?

  Svara
  • Ja! Jag har uppdaterat inlägget och lagt till information om detta.

   Använder du en modern bil med automatlåda så slipper man oftast att göra fysiska ingrepp (spärra växelspaken) eftersom en automatisk växellåda inte kommer att växla upp när maxhastigheten (30 km/h) har nåtts.

   Svara
 9. Hej

  Någon som vet om det går att regga tillbaka a-traktor till vanlig personbil igen?
  Hörde att man måste ha intyg av tillverkare att bilen är återställd till original, men ingen tillverkare verkar vara villig att utföra tester och intyg…..

  Svara
 10. Kan en hatchback som exempelvis en Volvo c30 bli en A traktor? Och är dessa regler du har skrivit exakt allt som gäller?

  Svara
 11. Vad gäller om man tar bort dubbel lådan o sätter i enkel o monterar ett hastighets begränsnings kit 30km/h behöver man göra nån form av regbesiktning har läst på lite olika forum men inte blivit klokare på vad som gäller mvh Hasse

  Svara
  • Om du tar bort dubbla växelådor men redan har regbessat med hregg och dubbla så är det bara att plocka ner växellådorna och ta upp en ny utan att behöva göra en om bess eller liknande

   Svara
 12. Hej!
  Jag har nyss installerat en slinga led-lights i min a-traktor.
  Efter nån timme så visade jag min kompis och fick höra att det var olagligt då den reflekteras i framrutan.
  Är det så att det är olagligt eller får man ha det så?

  Svara
 13. Hej. Är det nån som vet om det eventuella bälteskravet kommer att gälla alla a traktorer ? Även äldre modeller?

  Svara
  • Nej reglerna gäller fordonet och inte föraren. Du får till exempel inte heller köra en EPA/A-traktor i högre hastigheter bara för att föraren har B-körkort.

   Svara
 14. Ska regbesikta för att förra ägarna plockat ner dubbla lådor kan man besikta med varvtalsregulator version e dom säljer inte typ e längre för att h reg finns måste jag ha h reg ?

  Svara
 15. Får man ha kvar baksätet i en Audi a4 avant om man fäller ner dem och bygger en låda över med galler stående på lådan så att man inte kommer åt eller ser baksäte.

  Svara
 16. Hej! Kan man regga om en EPA från 2 platser till 3? Isåfall hur går man tillväga ?
  Åker man lagligt efter nya reglerna 31/8 2023 om man sitter tre bältade personer om det finns en soffa med tre platser i epan även fast epan är reggad för 1 passagerare?

  Svara
 17. Hej! Du skriver ”Du kan få dispans för att ha utrymme bakom framsätena” (under rubriken ”Får man ha baksäte i A-traktor?”) Är det till Transportstyrelsen man söker om dispens? Det står någonstans på deras webb att det är dom som gör registreringsbesiktningen som svarar på frågor och bestämmer, men det är väl inte dom som ger dispenser?

  Anledningen till att jag frågar är att vi i familjen vill att en äldre anhörigs bil byggs om till a-traktor – med plats för rullatorn. Hellre bak i bilen än på cykelkrok eller i framsätet. När jag läste att det går att få dispens för utrymme bakom framsätet fick jag nytt hopp! Det vore fantastiskt om min släkting kunde få lyfta in rullatorn rakt in i bagaget utan att fälla ihop den (det är en Renault Kangoo). Nästan lika bra vore det om hen fick ställa in rullatorn hopfälld i en ”fålla” längs ena sidan eller dörren där bak, eller längs framsätet.

  Har du någon uppfattning om hur många som har sökt dispens för det och hur många som har fått det beviljat? (Inte exakt men om det rör sig om typ 1, 10, 100 eller 1000.)

  Vänliga hälsningar
  Anna

  Svara

Lämna en kommentar