Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Skruvat, Trodo.se, ABS Wheels, Bythjul, Gummihuset, Däckonline och Tirendo

A-traktor regler och lagar (2021)

En A-traktor är en bil som har byggts om så att den inte längre är en vanlig personbil. Fordonet får bland annat ha en maxhastighet om 30 km/h och måste ha någon form av kopplingsanordning för att kunna dra arbetsredskap eller andra fordon.

I en här artikeln går vi igenom olika regler som gäller för A-traktorer 2021.

Personer som kör a-traktorer brukar skämtsamt kallas för EPA-raggare.

En A-traktor får köras på väg och måste följa trafikreglerna precis som vanliga bilar. En A-traktor får inte köras på motortrafikled eller motorväg.

Nya regler för A-traktorer 2020

Den 15:e juli 2020 började nya regler gälla för A-traktorer. Reglerna gäller utväxlingskravet för fordonen.

Okapad A-traktor
Omslagsbilden av HerrNilsson – Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19542905

Så här skriver Transportstyrelsen på sin hemsida:

Den 15 juli ändras kraven för A-traktorer.

Då tas kravet bort att fordonets hastighet på lägsta växeln ska vara högst 10 km/h vid 2/3 av ursprungsmotorns maximala varvtal. A-traktorns högsta hastighet får fortfarande vara högst 30 km/h.

Det innebär att du som berörd A-traktorägare inte längre behöver ansöka om dispens. Har du redan ansökt och inte fått din ansökan prövad innan den 15 juli så får du besked om att den inte längre behövs.

Transportstyrelsen

Kravet om maxhastigheten 10 km/h vid 2/3 av det varvtal där motorn lämnar maxeffekt är alltså borttaget från och med den 15:e juli 2020.

Man behöver inte längre bygga fordonen med dubbla växellådor eller söka dispens. Detta gör det enklare att bygga om modernare bilar till A-traktorer.

Vi har redan sett några fina och sportiga ombyggda bilar rullandes på vägarna. Här är några exempel:

Vem får köra A-traktor?

För att köra A-traktor krävs ett körkort eller ett traktorkort.

En person som har ett B-körkort får alltså köra A-traktor om man vill.

A-traktor hastighet

En A-traktor får inte gå fortare än 30 kilometer i timmen. Den måste vara konstruerad för en maxhastighet som är 30 km/h.

Om fordonet framförs i en hastighet högre än 30 km/h så är det ägaren av fordonet som blir misstänkt för tillåtande av olovlig körning.

Även föraren kan bli misstänkt för olovlig körning med böter och eventuell spärrtid på AM-kortet, något som senare kan påverka när man får ta sitt B-körkort.

Om det händer en olycka så kan det även bli problem med att få ersättning från försäkringsbolaget eftersom man i teorin framfört en personbil.

Många försäkringsbolag nekar ersättning även om fordonet är försäkrat, eftersom du har framfört fordonet på ett felaktigt sätt. Det är försäkrat som en A-traktor, men har framförts som en personbil.

Fortkörning A-traktor

Här är en video där vi får höra trafikpolisen Mattias prata mer om vad som händer om man kör för fort med sin A-traktor.

Om du kör för fort så kan din traktor tas i beslag.

Då går polisen (ibland tillsammans med bilinspektörer) igenom fordonet och letar reda på eventuella ”ryckspärrar” och liknande modifieringar.

Detta kan ta väldigt lång tid, ibland flera månader, som du är av med din traktor medan den undersöks.

Se videon på Youtube här »

A-traktorer måste ha en LGF-skylt

En A-traktor måste vara utrustad med en typgodkänd LGF-skylt baktill på fordonet.

Skylten ska vara synlig och hjälper bland annat till med trafiksäkerheten eftersom andra trafikanter snabbt och enkelt kan se att fordonet inte kör snabbare än 30 km/h.

Skylten ska sitta monterad till vänster.

Måste man ha registreringsskylt baktill på en A-traktor?

Nej det måste du inte. Du får ha en skylt bak om du vill, men det är inte ett krav. Du måste däremot ha en registreringsskylt framtill på fordonet.

Hur många får man åka i en A-traktor?

Du får inte ha med så många passagerare att det utgör en fara för någon passagerare. Det är alltså okej att ha med fler än en passagerare så länge alla sitter säkert placerade i bilen.

Får man ha baksäte i A-traktor?

Nej, du får inte ha något baksäte i din A-traktor. Här är reglerna väldigt tydliga. Du kan få dispans för att ha utrymme bakom framsätena, men ej något baksäte.

A-traktorer och hög musik

Det är populärt med ljudbyggen i A-traktorer. Tänk på att du kan få böter om du spelar hög musik.

Du kan läsa mer om böter för hög musik här.

Det är även populärt med Poppys i A-traktorer.

Besiktning av A-traktorer

A-traktorer ska kontrollbesiktigas senast 24 månader efter den månad då dess föregående godkända besiktning utfördes.

Det betyder att om du besiktigade ditt fordon den 15:e juni 2019, så måste det besiktigas igen senast 30:e juni 2021.

Undantaget är första besiktningen efter att fordonet togs i bruk. Då ska den besiktigas senast 48 månader efter det datum den första gången togs i bruk.

Detta är relativt nya regler som började gälla 20 maj 2018.

A-traktor skatt och försäkring

Du måste försäkra din A-traktor (minst trafikförsäkring) precis som vanliga bilar. Du kan ha antingen en trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring.

Vill du jämföra olika försäkringar för att hitta den billigaste så kan jag rekommendera Compricer.

Det är helt kostnadsfritt att jämföra och du ser priser från många olika försäkringsbolag.

Du kan jämföra priser på försäkringar till din A-traktor här »

Du måste även betala fordonsskatt för din A-traktor.

Draganordning

En A-traktor måste ha någon form av draganordning. Det kan vara en krok, kula, jordbruksdrag, bygel eller annan anordning. Traktorn behöver helt enkelt vara lämpad som dragfordon.

Fälgar, däck och reservdelar till din A-traktor & EPA

Här är några tips på sidor där du kan beställa billiga delar på nätet.

Fälgar och däck

Billiga reservdelar

Video: Regler för tunga A-traktorer

I den här videon får vi följa med när Motorblog of Sweden träffar Göran Ottosson som jobbar som teknisk support på Opus Bilprovning.

Vi får lära oss mer om regler kring vad som gäller när man ska bygga om och regga in tunga fordon till A-traktorer.

Se videon på Youtube här.

Video: Sveriges första Volvo V90 R-design A-traktor

Ja ni läste rätt. Linus kör omkring i den första A-traktorn som är byggd på en Volvo V90 (årsmodell 2017). I den här videon berättar han mer om fordonet.

Video: Ford Mustang V8 A-traktor

Här får vi följa med Motorblog of Sweden som träffar Emil Eklund och tittar på hans Ford Mustang V8 A-traktor. Traktorn byggs av tre skrotbilar.

Fler frågor?

Har du några fler frågor angående regler om A-traktorer? Ställ dina frågor i kommentarsfältet nedan så försöker jag att svara!

Bra länkar

19 tankar på “A-traktor regler och lagar (2021)”

 1. Måste jag göra matematiska uträkningar på utväxling i växellåda,?? Vxl lädan är helt standard,, extern spärr på obrukbara växlar monteras.. Allt annat är standard
  enl bilens spec,,

  Svara
 2. Vart hört från flera att reglerna med traktorkörkort å am kort osv kommer att ändras 2021. Är det sant att man kommer behöva ta enskilda kort för moped och a traktor?

  Svara
 3. Får man göra så att en a-traktor har fler växlar även om den bara är reggad med 2, den går ju fortfarande bara 30 så det borde inte vara något problem, eller?

  Svara
 4. En A-traktor på en enfilssträcka på tex E4:an förorsakar jättelånga köer. Varit med om att föraren hållit av så omkörning är möjligt. Kan jag köra om eller begår jag ett trafikbrott?

  Svara

Lämna en kommentar