Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Skruvat & Compricer.

Startkablar: Hur gör man? (steg för steg)

Plötsligt händer det – bilbatteriet är dött och du behöver använda startkablar för att starta bilen. Men hur använder man startkablar? Vilken ordning kopplar man svart och röd kabel?

Det ska vi reda ut i den här artikeln.

Innan du använder startkablar

Här är några saker som är bra att tänka på innan du försöker starta en bil med startkablar.

 • Båda bilarna ska vara avstängda med tändningen av.
 • Om du är osäker så kontrollera att båda batterierna är 12V. Antingen kan du mäta med en multimeter eller läsa på batteriet vad det står. Antalet amperetimmar (Ah) på batterierna spelar ingen större roll. Det viktiga är att båda batterierna har 12V spänning. Vissa bilar och lastbilar har andra typer av batterier (till exempel 6V).
 • Är det minusgrader så kontrollera att batteriet inte är fruset.
 • Det kan vara en god idé att använda handskar och skyddsglasögon när du ska hjälpstarta en bil med kablar.

Använd bara startkablar om det behövs. Om du har möjlighet så rekommenderar jag att istället ladda upp det dåliga batteriet med en batteriladdare.

En del moderna bilar har en märkt jordpunkt (minus) som du ska använda. Är du osäker så kontrollera bilens instruktionsbok innan du kopplar kablarna!

På vissa bilar sitter batteriet i bagaget eller på en annan plats än i motorrummet. Då brukar det finnas punkter i motorrummet där du ska fästa pluskabel och minuskabel.

Hittar du inte batteriet så kontrollera i din instruktionsbok vart du ska sätta startkablarna.

Hur man använder startkablar – steg för steg

Ha hela tiden koll så att du aldrig nuddar fel kablar med andra punkter än det som beskrivs nedan. Kopplas kablarna fel så riskerar du kortslutning och det kan skada bilarna, batterierna eller dig själv.

 1. Börja med att parkera bilarna bredvid varandra (bilen med urladdat batteri och bilen som ska hjälpstarta). Se till att bilarna inte vidrör varandra eftersom det kan leda strömmen fel väg.
 2. Se till att båda bilarna är avstängda och har tändningen av.
 3. Koppla pluskabeln (den röda) från den hjälpande bilens pluspol (+) på batteriet till pluspolen på den andra bilen som behöver starthjälp.
 4. Koppla nu minuskabeln (den svarta) från den hjälpande bilens minuspol (-) på batteriet till en jordad punkt på den andra bilen. Undvik att koppla till minuspolen på den andra bilen! Välj en annan olackerad karossdel att sätta minuskabeln på.
 5. Se till att kablarna sitter fast ordentligt i båda bilarna. Lossnar en kabel och kortsluter mot fel del så kan det skada bilarna och/eller batterierna.
 6. Starta nu den hjälpande bilen.
 7. Låt den hjälpande bilen stå igång några minuter. Ge gärna lite gas så att varvräknaren visar cirka 1500-2000 varv (RPM).
 8. Stäng av den hjälpande bilen igen och vrid av tändningen.
 9. Koppla loss startkablarna i omvänd ordning. Ta först bort minuskabeln (den svarta) från den jordade punkten på den andra bilen och sedan från minuspolen på den hjälpande bilens batteri. Ta sedan bort pluskabeln (den röda) från den andra bilens batteri och sist från den hjälpande bilens batteri.
 10. Prova nu att starta den andra bilen.
 11. Om bilen fortfarande inte startar så kan du upprepa ovanstående en gång till för att ladda batteriet ytterligare. Du kan även prova att starta den andra bilen medan den hjälpande bilen står igång på tomgång.

Tänk på att du inte ska vidröra båda bilarna samtidigt när du har startkablarna kopplade. Då kan strömmen ta vägen genom din kropp.

Om du inte får liv i din bil efter upprepade försök så kan bilbatteriet vara dåligt.

Jag rekommenderar då att du byter ut batteriet.

Startkablar dieselbil

Ovanstående guide fungerar lika bra på bensinbilar som på dieselbilar.

Det du ska undvika med en dieselbil är att putta, rulla eller bogsera igång den. Ibland kan det gå att bogsera igång äldre bensinbilar, men det ska undvikas med dieselbilar.

Vad händer om du kopplar startkablar fel?

Kopplar du startkablarna fel så riskerar du att få en kortslutning. Det kan skada dig själv, batterierna eller bilarnas elsystem.

Se därför till att pluskabeln och minuskabeln bara vidrör det som beskrivs i guiden ovan!

Vad kostar startkablar?

Startkablar brukar kosta några hundra kronor.

Jag rekommenderar att ha startkablar liggandes i din bil, du vet aldrig när det kan behövas! Jag själv har startkablar vid reservhjulet, tillsammans med några verktyg som kan vara bra att ha vid vägkanten.

Det finns även bärbara startboosters (även kallat starthjälp eller hjälpstart) som kan vara bra att ha med sig.

En starthjälp är ungefär som ett bärbart bilbatteri med inbyggda startkablar. Med en sådan kan du starta en bil utan att använda en andra hjälpande bil.

Lämna en kommentar