Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Skruvat & Compricer.

Dåligt hjullager: Ljud, symptom och felsökning

Vid varje hjul på din bil så sitter ett hjullager. Hjullagret låter hjulet rotera fritt när du kör framåt eller bakåt. Hjullager slits ut med tiden och behöver ibland bytas ut.

I den här artikeln ska jag prata lite mer om hjullager, hur du kan felsöka, samt andra frågor.

Hur vet jag om mitt hjullager är dåligt?

Det kanske vanligaste symptomet på ett dåligt hjullager är att du hör ett brummande dovt ljud.

Man kan också ibland känna ett glapp om man hissar upp bilen och känner på hjulet. Tänk på att ett glappande hjul kan bero på flera saker. Andra slitna delar än hjullagret kan göra att det blir glapp på olika sätt.

Om du hör ett dovt brummande ljud och samtidigt har ett glapp i hjulet så är det en stor sannolikhet att det är ett hjullager som håller på att gå sönder.

Du kan också hissa bilen och snurra på hjulet. Om hjullagret är riktigt slitet så kan du höra att något inte är som det ska. Tänk även på att dina bromsar kan låta skrapande när du gör detta.

Hur låter ett trasigt hjullager?

Ett dåligt hjullager låter oftast som ett svagt brummande eller malande ljud.

Det låter oftast när du kör i en hastighet runt 25-30 km/h eller högre. Ljudet ökar också oftast i takt med att hastigheten blir högre.

Vissa beskriver ljudet som ”hooooande”. Ljudet kan även höras mer eller mindre tydligt när du svänger fram och tillbaka under körning (slalomkörning). Detta eftersom hjullagret belastas på olika sätt när du svänger.

Om hjullagret är riktigt dåligt så kan det även låta som ett skrapande eller gnisslande ljud.

Här kan du läsa mer om gnisslande ljud i framvagnen.

Hur länge håller ett hjullager?

Det är svårt att säga hur länge ett hjullager håller eftersom det beror på många olika faktorer. Vad du har för bil, hur mycket du kör, hur bra kvalitet det är på hjullagret, och så vidare.

Ett hjullager av bra kvalitet håller 20 000 mil, oftast längre. Men det finns också bilmodeller och märken där det är vanligt att hjullager ger upp tidigare.

Det är också viktigt att lagret är korrekt monterat och inte skadat på något sätt. Pressas ett hjullager i lite lite snett eller dras åt för hårt så kan det slitas ut på väldigt kort tid.

Tänk också på att ett hjullager även kan skadas om du kör emot en kant eller liknande med din fälg.

Är det farligt att köra med dåligt hjullager?

Här kommer många säga att det inte är någon fara. Det kan ta lång tid och många hundra mil innan ett dåligt hjullager skär ihop helt.

Men när det händer så är det inte roligt. Du vill inte köra i 120 km/h på en motorväg när ditt hjullager skär ihop och ramlar isär eller låser fast ditt hjul.

Jag rekommenderar därför starkt att byta ut ett dåligt hjullager så fort som möjligt!

Om du börjar höra ett ljud från hjullagren så behöver du troligtvis inte ställa bilen och gå hem, men du gör dig själv och dina medtrafikanter en stor tjänst om du byter hjullager så fort som möjligt innan det sker en allvarlig olycka.

Kan man besiktiga med dåligt hjullager?

Om du besiktigar din bil med ett dåligt hjullager så är det stor chans att besiktningsteknikern upptäcker det och ger dig en 2:a och ombesiktning.

På besiktningen känner dom på alla hjul för att hitta glapp, samt lyssnar efter missljud vid provkörning av bilen.

Är det ett extremt litet glapp så kan det gå igenom utan anmärkning, det är upp till besiktningsteknikern att bedöma hur trafiksäker din bil är.

Kan man byta hjullager själv?

Hjullager är en av dom delarna som oftast kräver specialverktyg för att byta.

På många bilar så är lagret pressat och du behöver därför någon form av press för att få ur det gamla lagret samt pressa dit det nya.

Det är även viktigt att hjullagret monteras korrekt. Får du det snett eller skadar lagret så kommer det att slitas ut väldigt fort igen.

Jag rekommenderar därför att lämna in det till en verkstad om du inte har rätt verktyg och vet vad du gör.

Det finns många delar på en bil som man kan byta själv och lära sig på vägen, men hjullagret är en så pass viktig komponent för trafiksäkerheten.

Är du nyfiken på hur man byter hjullager på just din bil så kan du testa att söka på YouTube och se om du hittar någon instruktionsvideo.

Du kan då söka efter till exempel ”replace wheel bearing volvo v70” eller ”byta hjullager volvo v70”.

Vad kostar det att byta hjullager?

Vad det kostar att byta ett hjullager beror på vad du har för bil och vart du vänder dig.

Min erfarenhet säger att det kan kosta allt från 2000-3000 kronor upp till 9000-10 000 kronor.

Oftast är det billigare att lämna in bilen på till exempel Mekonomen istället för en märkesverkstad.

Vill du spara lite pengar så kontakta flera olika verkstäder och be om en offert. Att byta hjullager är ett vanligt jobb och många verkstäder kan ge dig ett fast pris.

Bra att tänka på

Här har jag samlat lite andra saker som kan vara bra att tänka på när vi ändå pratar om hjullager.

 • Ett glappande hjullager kan slita ut dina däck i förtid. Glappet gör att däcket inte rullar som det är tänkt och resultatet blir ungefär det samma som att köra med en dålig hjulinställning.

Vad heter hjullager på engelska?

Om du tänkt beställa ett hjullager från till exempel Ebay så kan det vara bra att veta vad hjullager heter på engelska.

Det engelska ordet för hjullager är wheel bearing.

6 svar på ”Dåligt hjullager: Ljud, symptom och felsökning”

 1. Kan det även låta som att bilen varvar järnet om det är ett hjullager som är kasst? Låter typ som att jag ligger och varvar på trean…

  Svara
 2. Hej, majja, min bil hörs också som att den varvar när jag kommer upp i hastigheter över 60km/h. Bilen slutar inte att brumma fast jag växlar upp till fyran eller femman.

  Svara
 3. Hej
  Är nykomling här😊
  Har en fråga om min kia ceed automatare diesel 2010 årsmodell.
  När jag svänger vä så hörs ett vinande ljud men hörs inget när jag kör rakt fram el svänger hö.
  Har bytt spindelleder och stabiliseringsstag. Känns lite ”gungig” när jag ”rattar” som ett barn i stilla sittande bil 🚗men jag gör det när jag kör. Skulle bli väldigt tacksam för svar👍

  Svara

Lämna en kommentar