Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Skruvat & Compricer.

Bromslampa: Varför lyser den?

När bromslampan lyser så betyder det att något är fel med bromssystemet på din bil. Det kan betyda att du kanske helt eller delvis tappar bromsförmågan när som helst.

Bromslampan ser ut som en cirkel med ett utropstecken inuti och du bör ta den på stort allvar.

Varför lyser bromslampan?

En lysande bromslampa indikerar att något inte är som det ska med dina bromsar.

Bromslampa

Ditt bromssystem består av många delar och varningslampan kan orsakas av olika saker.

Bromslampan lyser också när du har dragit åt handbromsen. Lampan bör slockna när du släpper handbromsen.

Slocknar inte lampan så kan det betyda att du har för lite bromsvätska i bromssystemet.

Om du har för lite bromsvätska så påverkar det bromsarnas funktion. Med för lite bromsvätska har du ett lågt tryck i systemet och det kan bli svårt att få stopp på bilen.

Kan man köra när bromslampan lyser?

Om bromslampan lyser så ska du helst inte köra bilen innan du vet varför den lyser. Varningslampan med ett utropstecken ska du ta på stort allvar.

Det kan vara ofarligt att köra till närmaste verkstad om allting känns som vanligt. Men kör då väldigt försiktigt och tänk på att du kanske inte kan bromsa.

Håll avstånd och planera din körning mycket väl.

Beroende på bilmodell så kan du kontrollera nivån för bromsvätska. Är nivån låg (eller behållaren tom) så kör inte bilen!

Läs instruktionsboken till din bil för information om hur du kontrollerar nivån.

Vid minsta tecken på att bromsarna känns dåliga eller konstiga så stanna bilen och bärga den till en verkstad. Kör inte vidare.

Att köra en bil utan bromsar är extremt dumt och trafikfarligt.

Parkeringsbromslampa

Parkeringsbromslampa lyser

På vissa bilar så ser symbolen ut såhär.

Om parkeringsbromslampan lyser trots att du inte har dragit åt handbromsen, så bör du kontrollera bromsvätskenivån och komma ihåg att du kan ha nedsatt bromsförmåga.

2 svar på ”Bromslampa: Varför lyser den?”

 1. Min mercedes har stått avställd efter att den besiktades i maj månad, då blev den godkänd. Nu när jag startar den lyser bromslampan och bilen känns helt trög likaså ratten, på verkstan sa man att jag ska byta bromsskiva och ok fram, hur kan det vara så? Efter att bilen godkänts i maj och sedan bara stått stilla?

  Svara
  • Det kan hända mycket med en bil på ett halvår även om den bara ”stått still”. Bromssystemet är känsligt på många sätt.

   Om bromsskivan eller bromsoket har rostat så kan det vara så illa att det behöver bytas. Är det en äldre bil så kan det redan vara delar som inte var i jättebra skick. Även om bromsarna tog bra och blev godkända vid besiktning så kan ett halvårs stillastående gjort att det kärvar ihop.

   Vad menar du med att ratten känns trög? Är det när du svänger?

   Svara

Lämna en kommentar