Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Skruvat, Trodo.se, ABS Wheels, Bythjul, Gummihuset, Däckonline och Tirendo.

ESP-lampa i bil: Varför lyser den? (antisladd)

I den här artikeln pratar vi om antisladdsystemet som i många bilar kallas ESP och varför ESP-lampan ibland börjar lysa.

Vad är ESP?

ESP är bilens antisladdsystem, även kallat stabilitetskontroll. Det är en förkortning för Electronic Stability Program.

Systemet hjälper dig att kontrollera bilen om du får sladd vid till exempel vått eller halt väglag.

ESP-lampa

ESP hjälper till genom att bromsa enskilda hjul för att försöka stabilisera och hjälpa till när du håller på att få sladd på bilen.

Varför lyser ESP-lampan?

ESP-lampan lyser när någonting är fel och påverkar antisladdsystemet.

Det kan vara allt från en trasig givare (till exempel en ABS-givare) eller annan del av bromssystemet.

När ESP-lampan lyser så lämnar det alltid en felkod i systemet. Det absolut lättaste sättet att felsöka lysande ESP är därför att koppla in en dator för att se vad den visar för felkod.

Utan att felsöka med dator är det nästan omöjligt att gissa sig till vart felet är.

ESP lyser i Mercedes
ESP lyser i Mercedes

Kan man köra när ESP-lampan lyser?

ESP jobbar delvis ihop med ABS. Om bara ESP lyser och bilen beter sig som vanligt så är det oftast ingen större fara att köra.

Men jag rekommenderar att du felsöker problemet så fort du kan.

Du bör också felsöka problemet speciellt om ABS-lampan lyser samtidigt, eller om bilen på något sätt beter sig annorlunda (till exempel när du bromsar eller svänger).

Vilka bilar har ESP-lampa?

Det är många bilar som har olika typer av antisladdsystem.

Det är ett vanligt fel att ESP-lampan lyser på Volkswagen Golf och andra VW-modeller. Oftast i kombination med ABS-lampan.

1 tanke på “ESP-lampa i bil: Varför lyser den? (antisladd)”

  1. Jag har en Hyundai Getz08 köpt nyligen begagnad, gått igenom besiktningen och undrar vad som gäller om ABS och ESP varningslampor lyser gult, men bara vid körning i högre hastighet på t ex motorväg.
    Beter sig normalt. Det finns även en tryckknapp med ESP bokstäver mellan sätena. Ingen av lamporna ändrar sig vid tryck på denna. Den stannar inte heller i något intryckt läge?
    Kan absolut inget om bilar och den som vänligen hjälpt mig med köpet tror sig inte gissa att något är fel då den genomgått besiktningen.

    Svara

Lämna en kommentar