Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Trodo.se & Compricer.

Köpråd Volvo XC60: Problem & vanliga fel

Om du funderar på att köpa en begagnad Volvo XC60 så har jag här samlat några vanliga fel och problem med olika årsmodeller.

Jag har läst olika tester och även sammanfattat vad vanliga ägare har sagt om Volvo XC60 i bland annat forum och olika Facebook-grupper.

Har du egna erfarenheter av problem eller fel med XC60? Skriv gärna en kommentar längst ner på sidan så lägger jag till det.

Köpråd Volvo XC60

Först vill jag säga att Volvo XC60 är i regel bra bilar och har många nöjda ägare. Det finns cirka 135 000 stycken på våra svenska vägar och det är en av Volvos mest sålda modeller genom tiderna.

Här har jag samlat olika problem och fel som ägare stött på med olika generationer och årsmodeller av XC60 från 2009 fram till idag.

Se också: Jämför bilförsäkringar och hitta billigaste priset för din bil »

Om du har problem med din Volvo XC60 och vill köpa billiga reservdelar så rekommenderar jag att handla på nätet.

Trodo.se kan du enkelt hitta rätt reservdelar till din bil och motor. Skriv in ditt registreringsnummer så visas delar som passar din bilmodell.

Hitta billiga reservdelar till din bil här.

Kom ihåg att Volvo brukar vara duktiga och generösa med garantier. Många problem åtgärdas utan krångel.

Volvo XC60
2017 Volvo XC60 R-Design. Bild av Vauxford – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74114793

En del ägare klagar på problem med läckage via bagageluckan, speciellt när man tvättar bilen med högtryckstvätt. Se till att det är torrt och fint vid provkörning.

Många upplever att AC:n kyler väldigt dåligt. Man kör med kylan på lägsta möjliga inställning men får inte riktigt ner temperaturen i bilen under varma sommardagar.

Testa olika temperaturer vid provkörning och se om du är nöjd.

Några har upplevt att Pilot Assist beter sig konstigt. Bromsar när det inte behövs, väjer utan anledning på rak väg, kör ut i vägrenen, med mera.

Testa alla funktioner när du provkör en bil. Läs instruktionsboken och se till att du har ställt in allting som du vill, provkör sedan och känn efter så att bilen inte beter sig konstigt.

Om du tittar på en bil med automatlåda så känn efter så att växellådan växlar som den ska vid olika hastigheter och körstilar. En del ägare upplever att lådan rycker, ibland verkar det ha löst sig vid uppdatering av mjukvaran hos Volvo.

En del ägare är inte helt nöjda med ljudsystemet (jämfört med andra bilar i samma klass). Provlyssna och se vad du tycker!

Några tycker att det skramlar från paneler inuti bilen, verkar mest ”drabba” tidiga årsmodeller.

En del ägare har också klagat på att man hör vinden vid körning i högre hastigheter. Har läst om bilar där man bytt lister för att åtgärda detta.

Jag rekommenderar att du lyssnar efter olika ljud vid provkörning för att se om det är något som du märker eller störs utav.

Testa alla elektriska funktioner vid provkörning. Känn och kläm på allting. Elhissar, centrallås (alla dörrar ska låsa/låsa upp), fläktars olika hastigheter och temperaturer, farthållare, värme/kyla i stolar, med mera.

Se också till att bilen är servad enligt servicebokens intervaller.

Om du tittar på en bil med kamkedja så är det viktigt att oljebyten är gjorda i tid.

Har bilen istället kamrem så ska den vara bytt i tid. Kolla även upp när nästa byte är, om det närmar sig så kanske du kan pruta på priset.

Många bilar har fått byta länkarmsbussningar fram. Lyssna efter oljud i framvagnen. Jag gissar att detta är åtgärdat på många begagnade bilar idag.

I det stora hela verkar många väldigt nöja med sina XC60. Det märks också på att bilen håller ett bra andrahandsvärde.

Även om begagnade XC60 ligger relativt högt i pris så är det positivt för dig, eftersom bilen är populär så har den förhoppningsvis inte sjunkit för mycket i värde den dagen du ska byta igen. Du får dessutom mycket bra bil för pengarna.

Eftersom det finns ett gäng olika motorer och utrustningspaket så rekommenderar jag att provköra några olika varianter för att hitta en bil som passar dig.

Tänk också på att alla XC60 inte är AWD. Jag har läst flera inlägg från personer som köpt framhjulsdrivna bilar i tron om att alla varit fyrhjulsdrivna.

Andra länkar om Volvo XC60

2 svar på ”Köpråd Volvo XC60: Problem & vanliga fel”

  1. Min Volvo XC60 d4 AWD 2014 blir ibland helt kraftlös och bilen segar sig framåt i max 60 km/tim trotts att gaspedalen är i botten, för att sedan efter 2 mil fungera med full kraft igen. Oftast händer det när släpvagn är på kopplad. Men när jag kör tillverkstad eller lämnar in bilen så uppträder inte felet och verkstan hittar inget fel. Vad kan det vara för fel ?.

    Svara
  2. Hej,
    Vi hade en äldre volvo med liknande problem och det visade sig att det var någon gummi ventil som hade gått sönder och blivit hål utan att man såg det.
    Vet inte om det är samma problem men kanske värt att se efter.

    Svara

Lämna en kommentar