Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Skruvat & Compricer.

Volvo V70 startar inte – Felsökning & tips

Har din Volvo V70 slutat starta eller kanske blivit mer svårstartad än vanligt? På den här sidan går vi igenom olika anledningar som kan göra att din V70 får startproblem.

Kom ihåg att felsöka ordentligt innan du börjar byta delar. Kanske har du en bekant som har en likadan V70 så att ni kan testa byta delar innan du köper.

Använd informationen på denna sidan som en hjälp att felsöka. Men kom ihåg att det finns många anledningar till att din V70 inte startar, så det är alltid viktigt att du felsöker din egna bil och inte beställer hem reservdelar.

Här nedan hittar du några vanliga fel och problem som kan göra att en Volvo V70 inte startar eller är mer svårstartad än vanligt.

Vi börjar med några vanliga fel till att bilen inte startar, och längre ner på sidan har vi några mer ovanliga fel.

Om du har egna erfarenheter av startproblem med V70 så får du gärna lämna en kommentar längst ner på sidan.

Börja med att läsa felkoder

Nästan all felsökning av bilar underlättas om man först läser av bilens felkoder. Detta gäller även när din bil inte startar.

Har du inte tillgång till en felkodsläsare så kostar det inte mycket att få felkoderna lästa på en verkstad.

Att läsa felkoder kan spara dig mycket pengar. Många börjar byta delar genom att gissa sig till felet, och det blir snabbt dyrt att byta ut delar som kanske egentligen inte behöver bytas ut.

Dåligt eller urladdat batteri

Om batteriet är dåligt i din V70 så kan det göra att bilen blir svårstartad eller ibland inte startar alls.

Detta brukar märkas extra tydligt på vintern när det är kallare ute. Om ett bilbatteri är dåligt så brukar det prestera sämre när det är kallt, och startmotorn kräver mycket ström för att din bil ska starta.

Om du misstänker att ditt batteri är dåligt så kan du testa att starta din bil med startkablar eller en starthjälp (även kallad startbooster).

Startar bilen utan problem med hjälp så är det troligtvis batteriet som behöver bytas.

För att säkerställa att det är batterier så kan du testa med ett annat batteri från en annan bil innan du köper ett nytt batteri.

Om du vrider på tändningen i din bil så testa om fläktar, lampor, elhissar, med mera fungerar som dom ska. Om till exempel elhissarna går långsamt så kan det tyda på att det är dåligt med ström i batteriet.

Ett dåligt batteri kan även göra så att din bil får andra felkoder på komponenter som inte är trasiga. Så börja därför alltid med att säkerställa att ditt batteri är i bra skick.

Finns det bränsle i tanken?

Detta kanske låter som en självklarhet, men det är många som har ”problem” med att bilen inte startar, och det visar sig helt enkelt att det inte finns bränsle i tanken.

Det kan också vara så att det finns lite bränsle, men om du parkerar din bil på en lutande garageuppfart/parkering så kan det ändå göra så att bilen inte startar.

Kolla alltid en extra gång så att du faktiskt har bränsle i din tank.

Dåliga tändstift

Om tändstiften blir dåliga i din V70 så kan det göra att bilen blir svårstartad eller inte startar alls.

Om din bil är svårstartad men hugger/rycker vid körning så kan det vara ett tecken på dåliga tändstift.

Beroende på vilken årsmodell och motor du har så är det olika lätt att komma åt att inspektera tändstiften. Men om du har möjlighet att titta hur tändstiften ser ut så är det ett billigt sätt att felsöka.

Dålig startmotor

Startmotorn på bilar kan också ge upp, vilket kan göra att din bil blir svårstartad eller inte startar alls.

Jag har även läst om en del V70-ägare som har haft problem med att kablarna eller anslutningarna till startmotorn har ärgat och inte längre får kontakt.

Hör du att startmotorn drar runt när du försöker starta din bil? Om du inte gör det (och vet att du har ström i batteriet) så kan det vara något problem med startmotorn eller anslutningarna till startmotorn.

Problem med tändningslås/startspärr

Om du har en V70 med nyckel så kan det även vara problem med tändningslåset eller startspärren.

En del tändningslås ger upp efter några år eftersom det slits ut långsamt varje gång man vrider om nyckeln för att starta bilen. Om låset blir tillräckligt utslitet så kan det göra att bilen inte startar.

Ibland kan man rengöra tändningslåset och ibland är det enklare att byta ut det helt.

Dåligt batteri i nyckeln

Kolla även så att batteriet i din nyckel är fräscht och fungerar. Har du flera nycklar till din bil så kan du även testa om bilen startar med den andra nyckeln.

Om bilen startar med en nyckel men inte den andra, så kan du testa att byta batteriet i den nyckeln som inte fungerar.

Det är väldigt sällan en nyckel slutar fungera helt och hållet om den inte är skadad.

Det brukar finnas instruktioner i din bils instruktionsbok som visar hur du gör för att byta batterier i nyckeln.

Volvo V70 startar inte efter motortvätt

Om din bil slutat starta efter att du har gjort en motortvätt så har det troligtvis kommit in fukt någonstans där det inte hör hemma.

Ibland räcker det då med att låta bilen stå och torka (detta kan ta allt från timmar till dagar).

Om du har gjort en motortvätt och bilen inte startar efter några dagar så kan det bero på många olika saker.

Kolla överallt i motorn så att du inte har råkat komma åt någon kontakt eller kabel på ett sätt så att det har hoppat isär.

Kolla även så att det är torrt vid säkringar och annan elektronik.

Om du inte hittar felet så är det kanske något som en verkstad får felsöka djupare. Det finns många ställen i en motor där vatten kan ställa till problem, och det kan vara svårt att mäta och felsöka orsaken själv.

Dålig bränslepump

Bränslepumpen i din V70 har som uppgift att pumpa fram bränsle till motorn. Om bränslepumpen blir dålig så får inte motorn tillräckligt med bränsle, och då kan det leda till att den blir svårstartad eller inte startar alls.

Om du felsöker din bil med en dator så brukar den ge felkod för bränslepumpen om den är dålig.

På vissa modeller kan man även höra hur bränslepumpen ”surrar” när man vrider på tändningen, om din bränslepump är helt tyst så kan den vara trasig.

Det kan även vara så att det är någon bränsleslang som gått sönder eller hoppat ur sin anslutning. Om din bil läcker bränsle eller luktar mycket bränsle när du försöker starta, så försök hitta vart det läcker.

Kom ihåg att bensin är väldigt lättantändligt. Om din motor är varm så vill du inte att det läcker bensin inuti motorn.

Trasig kamrem eller kamkedja

Detta är ett ovanligare fel, men det händer att både kamremmar och kamkedjor går av eller ”kuggar fel” i motorn, och detta kan göra att bilen inte startar.

Om din bil gick som vanligt och helt plötsligt inte startar så är det en ganska liten chans att något har hänt med remmen eller kedjan.

Men om du har hört oljud från kamkedja eller vet att kamremmen inte är bytt på länge, så kan det ändå vara en orsak.

Andra länkar om Volvo V70

2 svar på ”Volvo V70 startar inte – Felsökning & tips”

  1. Har problem med vår V70 04a 170 Hk bensin att den tidvis inte vill starta men startmotorn drar runt helt perfekt och utan den saktar ned. Vid flera försök startar det till sist. Detta sker var 8-10 gång.

    Vad kan det vara för fel. ?

    Svara

Lämna en kommentar