Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Trodo.se & Compricer.

Tvätta bilen hemma? Så här gör du det på bästa sätt

Det finns ingen lag som uttryckligen säger att du inte får tvätta din bil på garageuppfarten eller gatan.

Däremot så finns det en del saker du bör ha i åtanke om du tänkt tvätta din bil hemma. Det är till exempel olämpligt att tvätta din bil så att vattnet rinner ut i dagvattenbrunnar.

Vad säger lagen?

Det finns som sagt ingen lag som förbjuder dig från att tvätta din bil. Däremot så får du inte släppa ut vad som helst i naturen. Till exempel vattnet som blir över när du tvättar din bil – fullt av bilschampo, bilvax, asfaltsrester, olja och annan smuts.

Tvätta bilen hemma

Undvik därför att tvätta din bil så att det rinner ner i dagvattenbrunnar.

Utsläpp av förorenat vatten regleras i miljöbalken och det är din kommuns uppgift att se till att lagen följs. En kommun kan inte förbjuda bilar från att tvättas, men det kan ändå leda till böter om du gör det på fel sätt. Det är olagligt att medvetet förorena vatten och mark.

Tvätthall i första hand

Det bästa du kan göra för miljön är att tvätta din bil i en gör det själv-hall, den automatiska biltvätten vid macken, eller en annan tvätthall som tar hand om smutsvattnet på rätt sätt.

Automatiska biltvättar har numera dessutom ofta borstfria alternativ – om du är rädd om lacken.

Då renas (och ibland återanvänds) det skitiga tvättvattnet innan det hamnar i kommunens reningsverk. Det är det bästa valet för miljön.

Det är dock inte alla som har möjlighet att tvätta sin bil i en tvätthall med oljeavskiljare och annan utrustning.

Man kanske bor på glesbygden och inte har tillgång till någon biltvätt. Då är det kanske inte miljömässigt eller ekonomiskt försvarbart att åka flera mil enbart för att tvätta bilen.

Så här tvättar du bilen hemma på bästa sätt

Tvätta din bil på gräsmattan eller en grusplätt. Undvik att stå på asfalt eller på ett sätt som gör att vattnet rinner iväg dit det inte hör hemma. Står du på grus eller gräs så absorberas och filtreras smutsvattnet delvis av jorden innan det når grundvattnet. Fortfarande inte jättebra för miljön, men bättre än inget.

Använd miljömärkta medel

Dessa är fortfarande inte okej att skölja ut i dagvattenbrunnar eller vattendrag. Men det är bättre att använda ett miljövänligare rengöringsmedel, än ett omärkt rengöringsmedel. Men kom ihåg att miljövänliga medel är gjorda för att brytas ned i ett reningsverk – inte i en sjö. Låt inte miljömärkningen lura dig.

Använd inte mer vatten än vad som är nödvändigt

Detta kanske låter självklart, men det kan vara bra att tänka på. Det är lätt hänt att man ”bara” lägger vattenslangen bredvid sig i gräset medan man ”bara” ska schamponera taket…

Tvätta bara bilen om det verkligen behövs

Kan det kanske vänta till nästa gång du befinner dig närmare en biltvätt eller tvätthall som har ordentlig utrustning för att ta hand om det skitiga vattnet?

”Men regnet då??”

Visst, det stämmer att det regnar i Sverige, och vädret bryr sig inte om ifall din bil står parkerad på gatan två meter ifrån en dagvattenbrunn.

Men det är en stor skillnad på regn och att tvätta bilen – annars skulle du aldrig behöva tvätta din bil, eller hur?

Den största delen av smuts, asfalt, olja med mera, ramlar dessutom bort under körning. Det sprids ut över långa sträckor längs våra svenska vägar.

Det är ett större problem när till exempel 9 av 10 grannar på en och samma gata tvättar sina bilar på garageuppfarterna – så att allt vatten rinner ner i samma brunn, och till slut hamnar väldigt koncentrerat i samma vattendrag.

Speciellt när smutsen, asfaltsresterna och oljan då ofta även är utblandat med rengöringsmedel och avfettning.

Sammanfattning

Bilar bör hållas rena och vårdas, annars rostar dom och slits i onödan. Samtidigt så sker det ungefär 15 miljoner biltvättar på uppfarter och gator varje år.

Det leder till väldigt mycket skit och olika medel som hamnar i brunnar och vattendrag.

Tänk på ditt ansvar och vad du bidrar med till miljön och din omgivning. Tvätta gärna din bil – men gör det på det bästa sättet du kan.

Lämna en kommentar