Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Trodo.se & Compricer.

Ta bort toning (solfilm) – Olika knep & tips

Är det dags att ta bort toningen på dina bilrutor? Det kan vara ett väldigt pilligt jobb om man inte gör på rätt sätt.

I den här artikeln ska vi prata om lite olika tips som underlättar när du ska ta bort gammal toning (solfilm).

Vi börjar med lite generella tips som kan vara bra att tänka på.

Att tänka på när du tar bort toning

Här är några generella tips som du kan tänka på oavsett vilken metod du använder när du tar bort toning (solfilm) från dina rutor.

Värmeslingor i rutorna

Många bilar har värmeslingor (oftast i bakrutan) och där bör du vara försiktigt om du väljer att ta bort din toning med rakblad eller skrapa.

Värmeslingorna tål oftast inte mycket och det kan vara en stor risk att du skär av en ”tråd”. Använd helst ångtvätt eller värmepistol och ta det försiktigt på rutor där du har värmeslingor.

Använd ett vasst rakblad eller skrapa

Om du väljer att ta bort din toning med ett rakblad, kniv eller en skrapa så är det mycket enklare om du använder vassa verktyg. Känner du till exempel att rakbladet börjar bli slött så byt ut det.

Om du använder slöa rakblad så är risken att det blir mer limrester kvar på rutorna och då får du stå och gnugga mer efteråt.

Här kan du läsa mer om regler som gäller om du ska tona dina rutor.

Ta bort toning med ångtvätt

Att ta bort toning med en ångtvätt är nog det lättaste sättet och det är så jag brukar göra. Beroende på vad du har för solfilm så behöver man oftast inte ens använda någon skrapa eller kniv.

Har du ingen ångtvätt så finns det billiga ångtvättar att köpa. Biltema har till exempel en som kostar 299 kronor med ett gäng tillbehör och munstycken. Fördelen med att ha en ångtvätt är att du även kan använda den till att rengöra inredningen i bilen.

Börja med att ånga hela solfilmen. Tänk på att inte hålla ångtvätten för nära rutan, runt 10-15 centimeter avstånd brukar vara lagom.

När du har värmt upp/ångat hela solfilmen så börjar du i valfritt hörn där du kommer åt en kant på solfilmen.

Ånga lite extra där tills du får loss hörnet och kan börja dra.

Dra solfilmen mot motsatt hörn av rutan. Undvik att dra solfilmen ”rakt ut” eftersom det gör det svårare och det blir större risk att den går sönder.

Se också till att du drar av toningen långsamt, drar du för fort så är det också risk för att solfilmen går sönder hela arbetet kommer ta längre tid.

Tänk på att ångan från ångtvätten är över 100 grader varm. Se till att du inte ångar direkt på din hud. Använd handskar när du drar av solfilmen så minskar du risken att bränna dig.

När hela solfilmen är borta så är det troligtvis en del lim kvar på rutan. Det får du bort enklast genom att ta lite t-röd på en ren trasa och sedan gnuggar du bort limresterna.

En del personer säger att det även fungerar att gnugga bort limresterna med såpvatten, men den metoden har jag inte själv testat.

Om du har stora mängder lim som inte går bort med t-röd eller såpvatten så kan du skrapa bort det försiktigt med ett rakblad eller en skrapa.

Se då till så att du inte vinklar rakbladets vassa kant på ett sätt så att du gör skada på rutan.

Ta bort toning med värmepistol

Har du tillgång till en värmepistol (eller en hårtork med bra värme) så är det ett bra sätt att få bort toning.

Värm försiktigt en bit ifrån toningen i ett hörn så att du får tag i en bit att ta tag i. Hur långt ifrån du ska hålla värmepistolen beror lite på vilken modell du har och hur varm den blir.

Dra sedan solfilmen långsamt mot andra hörnet av rutan (inte rakt ut) och värm samtidigt längs med solfilmen så att den släpper.

Kom ihåg att om du drar för snabbt så riskerar du att toningen går sönder och då blir det mycket pill, så ta det långsamt.

Tänk också på att inte värma för mycket i kanterna i närheten av plast och gummilister eftersom värmen kan skada dessa.

Limresterna tar du enklast bort med lite t-röd på en ren trasa eller såpvatten. Använd ett rakblad eller en skrapa om limmet sitter hårt.

Ta bort toning med en skrapa eller kniv

Har du inte tillgång till ångtvätt eller värmepistol så går det även bra att ta bort solfilmen med ett rakblad, en skrapa eller en vass kniv.

Börja med att pilla loss toningen i ett hörn och dra försiktigt samtidigt som du skrapar loss limmet.

Se till att du vinklar rakbladet/skrapan på ett sätt så att du inte ”skär” med den vassa kanten i rutan och repar den.

Limresterna tar du enklast bort med lite t-röd på en ren trasa eller såpvatten. Använd rakbladet eller skrapan om limmet sitter hårt.

Om du ska ta bort din toning en varm sommardag så kan du använda solens värme för att göra jobbet enklare tillsammans med rakblad eller skrapa.

Låt helt enkelt bilen stå i solen en stund innan du börjar skrapa bort solfilmen. Värmen gör att limmet lossnar lite lättare.

Ta bort lim efter toning

Som jag nämnt ovan så kan det ibland bli limrester kvar på rutan efter att du dragit bort toningen.

Jag brukar gnugga bort limmet med lite t-röd på en ren trasa. En del säger även att det funkar bra att ta bort limmet med såpvatten.

Om limmet sitter väldigt hårt så kan du försiktigt skrapa bort det med ett rakblad eller en skrapa.

Se då till att du vinklar verktyget på ett sätt så att du inte skär med den vassa kanten i glasrutan och repar den.

Det finns även medel att köpa på till exempel Biltema som är gjorda för att ta bort limrester.

Jag har också läst om personer som tipsat om att man kan använda borttagningsmedel för nagellack. Ta lite medel på en ren trasa och gnugga bort limmet.

Lämna en kommentar