Om du inte tänkt använda din bil eller motorcykel på ett tag så kan du spara pengar genom att ställa av fordonet. Det gör att du inte behöver betala någon fordonsskatt och din försäkring blir oftast billigare.
Om du behöver använda din bil så är det viktigt att du ställer på den och betalar fordonsskatten i tid.
Här går vi igenom vad som gäller vid avställning och påställning av fordon.
Ställa av bil
Om du inte behöver använda din bil så kan du ställa av den. Det kan spara dig en del pengar eftersom du inte behöver betala fordonskatt och du behöver inte ha en trafikförsäkring.
En avställning börjar gälla det datum som anmälan kommer in till Transportstyrelsen. Du kan aldrig ställa av ett fordon bakåt i tiden.
Hur ställer man av en bil?
Det finns tre olika sätt att ställa av en bil.
- Via e-tjänsten som Transportstyrelsen erbjuder
- Via Transportstyrelsens egna app som heter Mina fordon
- Skriftligen genom att fylla i och skicka in ditt registreringsbevis
Om du väljer att göra det via e-tjänsten så kan du logga in med e-legitimation (BankID) eller använda behörighetskoden från ditt registreringsbevis.
Vad kostar det att ställa av en bil?
Det kostar ingenting att ställa av en bil.
Om det finns en överskjutande fordonsskatt så får du tillbaka pengar från Transportstyrelsen.
Det är personen som är registrerad som ägare vid avställningsdatumet som får återbetalningen. Om beloppet är lägre än 50 kronor så betalas det inte ut.
Tänk på att fordonsskatten tas ut månadsvis om skatten är under 4 800 kronor per år.
Detta betyder att oavsett om du ställer av din bil till exempel den 1:a eller 31:a mars, så får du betala skatten för hela månaden.
Om du ställer av din bil den sista dagen i månaden så var väldigt noga med att du gör det i tid! Om anmälan kommer in till Transportstyrelsen den 1:a i månaden så får du betala skatten för en hel månad till.
Om skatten däremot är över 4 800 kronor per år så får du tillbaka pengar från och med dagen du ställer av bilen.
Exempel: Du har betalat skatten för januari, februari och mars. Du ställer av din bil den 15:e februari. Du får då tillbaka skatten från och med 15:e februari och hela mars månad.
Glöm inte vägtrafikregisteravgiften
Även om din bil är avställd så måste du betala vägtrafikregisteravgiften varje år. Det är 65 kronor per år som du betalar för att ha kvar din bil i fordonsregistret.
Om du inte betalar vägtrafikregisteravgiften så får du först en påminnelse och om du inte betalar den så går ärendet vidare till Kronofogden.
Du måste skrota eller avregistrera ditt fordon om du inte vill betala den årliga registeravgiften.
Får jag köra en avställd bil?
Om din bil är avställd så får du endast köra den kortast lämpligast väg till och från närmaste besiktningsstation. Ditt fordon måste ha en giltig trafikförsäkring och det får inte finnas någon registrerad skatteskuld på fordonet.
Om du tänkt köra en avställd bil till besiktningen så kan det vara en bra idé att ringa ditt försäkringsbolag och se till att bilen verkligen är trafikförsäkrad.
Vad händer med försäkringen?
När du ställer av ett fordon så meddelar Transportstyrelsen ditt försäkringsbolag automatiskt.
Om du har en halvförsäkring eller helförsäkring så omvandlar nästan alla försäkringsbolag den till en så kallad avställningsförsäkring eller garageförsäkring.
Den försäkringen har en lägre kostnad och du får därför tillbaka mellanskillnaden från ditt försäkringsbolag.
Om du inte vill att din försäkring är aktiv alls så måste du kontakta ditt försäkringsbolag när du ställer av din bil. Du får då tillbaka hela återstående beloppet för din försäkring.
Om du har en trafikförsäkring så avslutas den automatiskt.
Kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på exakt vad som gäller för just din försäkring när du ställer av och på din bil.
Ställa på bil
Om du ska börja använda din bil så är det viktigt att du ställer på den. Om du kör din bil avställd så kan det leda till böter och problem med försäkring vid olycka.
Hur ställer man på en bil?
Du ställer på din bil på samma sätt som du ställer av en bil. Det finns tre olika sätt att ställa på en bil.
- Via e-tjänsten som Transportstyrelsen erbjuder
- Via Transportstyrelsens egna app som heter Mina fordon
- Skriftligen genom att fylla i och skicka in ditt registreringsbevis
Vad kostar det att ställa på en bil?
Det fanns tidigare en påställningsavgift som du fick betala när du ställde på din bil. Den har tagits bort och nu behöver du bara betala fordonsskatten och ibland även vägtrafikregisteravgiften.
Fordonskatten ska betalas inom tre veckor (21 dagar) från den dagen du ställer på din bil.
Måste bilen vara försäkrad innan jag ställer på den?
Ja, du måste ha minst en trafikförsäkring för att kunna ställa på din bil.
Om du tidigare har haft en försäkring så sköts detta oftast automatiskt. En garageförsäkring eller avställningsförsäkring ändras automatiskt till minst en trafikförsäkring när du ställer på din bil.
Vill du vara extra säker så kan du kontakta ditt försäkringsbolag i samband med att du ställer på din bil.
Om du köper en ny bil så är det viktigt att du tecknar en trafikförsäkring från och med det datumet du börjar stå som ägare på bilen.
Hur lång tid tar det att ställa på en bil?
Om du ställer på din bil via e-tjänsten eller appen Mina fordon så ställs bilen på direkt och du får en bekräftelse.
Det kan dock dröja några dagar innan fordonet visas som påställt i appen eller e-tjänsten.
Om du ställer på din bil under kvällstid efter kl 19:30 så kan det dröja till nästa kväll innan det syns. Detta eftersom Transportstyrelsen varje vardagskväll gör en så kallad kvällsbearbetning.
Om du ställer på din bil fredag kväll så kan det dröja ända till måndag kväll innan den visas som påställd i e-tjänsten eller appen.
Även under röda dagar och liknande så kan det dröja innan det syns i registret.
Du får köra din bil så länge du fick en bekräftelse när du ställde på fordonet.
Ställa på en bil en dag
Du kan inte ställa av ett fordon samma dag som du anmält en påställning.
Tänk också på att du måste betala skatten för hela månaden om fordonskatten är under 4 800 kronor. Det betyder att om du ställer på din bil 1:a mars och ställer av den igen 2:a mars, så får du ändå betala skatten för hela mars månad.
Undantaget är fordon där skatten är högre än 4 800 kronor, då betalar du per dag.
Tänk på att du måste betala hela beloppet oavsett om du ställer av bilen en dag efter påställning.
Exempel: Du ställer på din bil 5:e mars och årsskatten är 3 000 kronor. Din bil har slutsiffra 0 och ska därför skattas i mars månad. Du får då hem en faktura på 3 000 kronor för 12 månader. Även om du ställer av din bil igen den 10:e mars, så måste du betala in hela summan på 3 000 kronor. Du får sedan tillbaka återstående belopp automatiskt.
Kom ihåg att du får köra bilen till besiktning om den är avställd och trafikförsäkrad. Så om du tänkt ställa på bilen en dag för att åka till besiktningen så behöver du inte göra det.