Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Skruvat & Compricer.

Svarta S-märken är olagliga (böter)

Det har blivit mer och mer populärt att sätta egna S-märken på registreringsskyltarna. Man kan förstå varför eftersom det blåa märket kan förstöra utseendet på en clean bil, då kan det vara snyggare med svarta S-märken eller något annat motiv.

Det man ska tänka på är att det inte är tillåtet att klistra någonting på skyltarna, även om man inte täcker över några siffror eller bokstäver i registreringsnumret.

Det enda som får sitta klistrat på registreringsskyltarna är det gamla kontrollmärket som användes fram till 2010. Ingenting nytt får klistras eller målas på skyltarna 2020.

Detta gäller även olika typer av S-märken som är populära och sätts över det blåa S:et som vi har till vänster på våra svenska registreringsskyltar.

Det kan vara allt från ditt favoritlag i hockey eller fotboll, till något så enkelt som ett svart S-märke för att få till ett renare utseende.

Även om det tycks vara en oskyldig liten ändring som inte påverkar registreringsnumret, så är det alltså olagligt.

Är svarta S-märken olagliga?

Svar ja, eftersom svarta S-märken är klistermärken som du klistrar på registreringsskylten så är dessa olagliga och leder till böter som kan kosta dig 1 500 kronor.

Man kan läsa i flera Facebook-grupper och forum att många personer fått böter för bland annat svarta S-märken det senaste året.

Det vanligaste bötesbeloppet verkar vara 1 500 kronor, men vi har läst lite olika summor från olika personer. Vissa verkar få böter för båda skyltarna, medan andra får ”rabatt”.

Man kan också läsa om personer som både mött polisen eller blivit stannade för kontroll och klarat sig.

Så man kan ha ”tur” (precis som med toning av lyktor eller tonade framrutor). Men det är olagligt och ditt ansvar att dina registreringsskyltar följer reglerna, så man kan inte säga ”jag visste inte…” när polisen skriver böter.

Vi har även läst inlägg och kommentarer från människor som har haft lite problem med ett populärt företag som säljer svarta S-märken.

När man frågat företaget om det är lagligt eller inte så har personerna blivit blockerade av företaget och inlägget/kommentaren har tagits bort.

Detta tycker vi är extremt fult och oprofessionellt.

På företagets webbsida kan man läsa frågan ”Är S-märken olagliga?” och svaret ”Det är egentligen svårt att veta…”, vilket är ren lögn.

Lagen är jättetydlig med att man inte får klistra någonting på registreringsskyltarna.

Hör vad polisen säger om svarta S-märken

Här får vi se ett reportage när Mikael från Motorblog of Sweden pratar med trafikpolisen Johan.

Polisen berättar bland annat vad som gäller angående klistermärken på registreringsskyltarna.

Han pratar om olika bötesbelopp och att man har eget ansvar att se till att skyltarna är läsbara och i rätt skick.

Lämna en kommentar