Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Trodo.se & Compricer.

Oljenivå: Så här kontrollerar du motoroljan i din bil

När kollade du senast oljenivån i din bil? Det är viktigt att du håller koll på motoroljan i din motor så att den håller rätt nivå.

I den här artikeln ska vi prata mer om hur du kollar oljan.

Så här kontrollerar du oljenivån

Här är en steg-för-steg-guide som hjälper dig att kontrollera oljenivån i din motor. Att kontrollera motoroljans nivå är inte svårt, det kräver inga speciella verktyg och det tar inte lång tid.

Förberedelser: Det här behöver du

Det enda du behöver är papper eller en ren trasa för att rengöra oljestickan.

Oftast kontrollerar man oljan när motorn är varm. Titta i din instruktionsbok så brukar det stå i vilken temperatur motorn ska vara när du kollar nivån.

Om det inte står något så är det vanligast att oljan ska vara varm. Om din bil är kall så vänta med att kolla oljan tills du nyligen har kört den.

Om du precis har parkerat bilen efter körning så låt den stå avstängd i cirka 15-20 minuter så att olja svalnar lite, då minskar du risken att bränna dig.

Att låta bilen stå still en stund ger också motoroljan en chans att rinna ner i botten på motorn så att mätningen blir korrekt.

Se också till att din bil står på ett plant underlag. Om din bil står i lutning så kommer kanske inte mätningen att bli rätt eftersom oljan då inte alltid ligger i botten på motorn.

Om du har en garageuppfart som lutar, kör då istället ut bilen på gatan eller en annan plats där bilen står plant.

Hitta oljestickan

Nu är det dags att öppna huven och hitta oljestickan. Oftast har oljestickan en röd, orange eller gul topp.

Här är en exempelbild på hur toppen på en oljesticka kan se ut.

Toppen på en oljesticka
Bild av Dvortygirl – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2584763

Om du inte hittar oljestickan så läs i din bils instruktionsbok, där brukar det stå vart oljestickan finns.

Vissa moderna bilar inte har någon oljesticka. Istället så kontrolleras oljan digitalt, och ibland kan man då se oljenivån i bilens dator.

Om din bil inte har någon oljesticka så står det i instruktionsboken hur du kontrollerar oljenivån.

Tänk också på att vissa bilar har en andra sticka som är till för att kontrollera nivån i din växellåda. Växellådans sticka brukar sitta längre bak på motorn. Är du osäker så läs i bilens instruktionsbok.

Kontrollera oljestickan

När du hittat oljestickan så drar du upp den. Det är nu du använder pappret eller den rena trasan för att torka av stickan så att det inte är någon olja kvar på den.

Detta gör man eftersom det oftast är olja på hela stickan när man har kört med bilen, och då är det omöjligt att läsa av oljenivån. Om man först torkar av stickan och sedan stoppar tillbaka den igen så får man en korrekt avläsning av nivån.

Stoppa nu tillbaka stickan hela vägen ner och dra upp den igen.

Längst ner på stickan så ser du olika graderingar som visar vart oljenivån ska vara. Oftast så står det MIN och MAX. Läs i din bils instruktionsbok om du är osäker på hur du läser av nivån på oljestickan.

Fyll på motorolja om nivån är låg

Om oljenivån är innanför gränserna på oljestickan så är det inget mer du behöver göra. Det är bara att stoppa tillbaka stickan igen och tuta och köra.

Om nivån däremot är låg så kan det vara en god idé att fylla på lite olja tills nivån blir korrekt.

Se till att du använder rätt typ av motorolja till din motor. Det ska stå i instruktionsboken vilken olja som du ska använda.

Det kan även stå i gamla serviceprotokoll vilken olja som använts när din bil tidigare har servats.

När du fyller på ny olja så fyll på lite i taget. Vänta en stund och kontrollera nivån igen (glöm inte att torka av stickan innan varje mätning).

Du vill inte fylla på för mycket olja i din motor eftersom detta kan skada motorn. För mycket motorolja kan till exempel trycka sönder packningar inuti motorn.

Hur ofta ska man kontrollera oljenivån?

Det finns inga intervaller som berättar hur ofta man ska kontrollera motoroljans nivå. Jag brukar kontrollera nivån några gånger per år i mina bilar.

Min far brukar kontrollera motoroljan varje gång han tankar sin bil medan han väntar på att pumpen fyller bensintanken med bensin.

Det kan också vara en god idé att hålla koll på marken där du brukar parkera din bil. Håll utkik efter oljefläckar eller annat läckage.

Du kan spara mycket pengar på att upptäcka eventuella läckage i god tid.

Lämna en kommentar