Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Skruvat, Trodo.se, ABS Wheels, Bythjul, Gummihuset, Däckonline och Tirendo

Låg volym AUX: Tips och lösningar

Har du problem med låg volym eller dåligt ljud när du lyssnar på musik via AUX-kabel i din bil? Du är inte ensam!

I denna artikeln ska vi prata lite mer om vanliga orsaker och lösningar som gör att du kan få lite bättre ljud och högre volym.

Varför är volymen så låg med AUX?

Det finns lite olika anledningar till att man ibland får sämre ljud och lägre volym när man lyssnar via 3,5mm AUX-kabel i bilen. Här är några exempel.

Typ av mobiltelefon

Det är vanligt att vi lyssnar från en mobiltelefon. Vissa mobiltelefoner är bättre eller sämre på att skicka ut bra ljud genom 3,5mm uttaget.

Du kan till exempel koppla i en iPhone och en Samsung i samma bil med samma kabel, för att märka två helt olika ljudvolymer.

Bilstereo

Till Android-telefoner finns det appar och andra sätt för att ”boosta” volymen. Även om detta fungerar för att höja volymen, så blir oftast ljudkvaliteten sämre.

Din mobiltelefon orkar helt enkelt inte alltid skicka ut signal nog att låta bra nog. Mobiltelefoner är oftast byggda för att lyssna på musik i hörlurar.

Dålig/billig AUX-kabel

Kvaliteten på AUX-kabeln spelar stor roll i vad du får ut för ljud. En billig kabel är i regel mycket sämre än en finare kabel.

Har du till exempel köpt en 5 meter AUX-kabel på Wish för 19 kronor så har du troligtvis hittat en anledning till varför ljudet i din bil inte är så bra…

Hur får man högre volym med AUX?

Som jag nämnde ovan så kan det i många fall hjälpa att boosta ljudet i din telefon eller köpa en kabel av bättre kvalitet.

Justera volymen i din bil

I några bilar med inbyggd AUX-ingång kan man justera volymen i inställningarna i stereon. Många nyare Mercedes, BMW och Volvo har stöd för detta.

Ibland kan denna inställningen vara dold. Testa att söka på Google eller Youtube efter till exempel ”Mercedes w212 aux volume settings” så brukar man hitta bra hjälp.

Ladduttag istället för 3,5mm

Många telefoner kan skicka ut ljud via ladduttaget och det brukar fungera bättre än att använda den inbyggda 3,5mm-utgången. Det finns adaptrar att köpa till nästan alla mobiltelefoner. Även här rekommenderar jag att inte köpa den absolut billigaste kabeln/adaptern som du kan hitta.

Använd en bluetooth-dongel

Det finns även olika ”donglar” som kopplas till cigguttaget som många använder och får bättre ljud genom. Då kopplas ofta din telefon till dongeln med bluetooth och sedan kopplar du dongeln med AUX till bilen.

Fördelen med denna lösningen är att du oftast få lite fler funktioner på köpet. Donglarna brukar ha knappar för play/pause, byta låt, och så vidare.

Använd FM-sändare (min favorit)

Detta är min personliga favorit i listan. En bra FM-sändare kostar någonstans mellan 200-500 kronor och är riktigt smidig att använda.

Den jag använder stoppar man i cigguttaget. Den kopplas sedan till telefonen antingen via USB eller bluetooth och skickar sedan vidare ljudet till en FM-kanal som du ställer in i din bilstereo.

FM-sändare från Clas Ohlson
En FM-sändare från Clas Ohlson

Det jag gillar med denna lösningen (förutom att ljudet blir bättre) är att man inte behöver koppla någon sladd till telefonen. Telefonen ansluter automatiskt via bluetooth och radiokanalen ställer man bara in en gång i bilen (kan även spara som favorit, om man brukar lyssna på andra radiokanaler).

Om du dessutom köper en FM-sändare med USB-uttag så kan du ladda telefonen om du vill. Om du vill ha möjlighet att ladda din telefon så se till att du köper en FM-sändare som är byggd för att ladda telefoner. Är du osäker så fråga i butiken där du tänkt handla.

Det finns FM-sändare (och bilstereos) med USB-uttag som levererar för lite ström för att orka ladda nyare mobiltelefoner. Dessa är enbart tänkta att användas för ljudsignaler och inte för att ladda upp din telefon.

En annan fördel med FM-sändare är att den går att flytta mellan bilar enkelt. Nästan alla bilar har en radio och ett cigguttag.

Lämna en kommentar