Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Skruvat & Compricer.

Köpråd Toyota Avensis: Problem & vanliga fel

Om du funderar på att köpa en begagnad Toyota Avensis så har jag här samlat några vanliga fel och problem med olika årsmodeller.

Jag har läst olika tester och även sammanfattat vad vanliga ägare har sagt om Toyota Avensis i bland annat forum och olika Facebook-grupper.

Har du egna erfarenheter av problem eller fel med Avensis? Skriv gärna en kommentar längst ner på sidan så lägger jag till det.

Köpråd Toyota Avensis

Först vill jag säga att Toyota Avensis är i regel bra bilar och har många nöjda ägare. Det finns nästan 60 000 stycken på våra svenska vägar.

Här har jag samlat olika problem och fel som ägare stött på med olika generationer och årsmodeller av Avensis.

Använd informationen för att hitta fel och problem om du tittar på och/eller provkör en begagnad Avensis.

Toyota Avensis T22 1998 – 2003

Första generationen av Avensis kom 1998.

Stolsvärmen verkar vara en svag punkt på den här generationen. Jag har läst många inlägg från ägare som inte längre har någon värme i sina säten.

Testa detta vid provkörning så slipper du tråkiga överraskningar.

Passa även på att testa fläktens olika hastigheter och temperaturer.

Titta även efter rost. Detta är 20-25 år gamla bilar och rost är mer en regel än ett undantag.

I övrigt verkar det inte vara några jättefel på den här generationen. Bilarna börjar som sagt bli ganska gamla och slitna, så det finns så klart dåliga exemplar på begagnatmarknaden.

Försök att hitta en bil med lite rost och bra servicehistorik om du vill undvika problem.

Här kan du läsa mer om bagageutrymmet i Toyota Avensis (olika mått och volymer).

Toyota Avensis T25 2003 – 2009

Andra generationen av Avensis kom 2003 och fick en facelift 2006.

Den här generationen fick fem stjärnor vid Euro NCAP:s krockprov och var den första bilen i Europa som hade knäkrockkudde på förarplatsen.

Om du tittar på en bil med automatlåda så känn efter så att den växlar som den ska vid olika hastigheter och växlar.

Några ägare tycker att bilen är högljud i kupén, speciellt vid högre hastigheter. Provkör en bil och lyssna och känn efter vad du själv tycker.

Däremot så ska man sitta skönt, både i framsätet och i baksätet. Inredning är inte jätterolig utseendemässigt, men den gör sitt jobb.

Testa alla elektriska funktioner vid provkörning. Det är inte jättevanligt med elfel i en Toyota, men det är tråkigt att upptäcka det efter köp.

Glöm inte att testa fläktens olika hastigheter och temperaturer. En del ägare har haft problem med ojämn värmen mellan passagerarsida och förarsida.

Några bilar har fått byta startmotor eller generator, men detta bör vara åtgärdat på begagnade bilar idag. Håll utkik så att inte batterilampan lyser vid provkörning.

En del ägare har haft problem med att fukt samlas i strålkastarna. Detta är lätt att se vid provkörning och kanske är något du kan pruta på priset. Det kostar ändå några tusenlappar att byta strålkastare.

Den här generationen har fått 3 av 5 i rostskyddsbetyg. Det kan alltså vara en bra idé att hålla utkik efter rost när du tittar på en begagnad Avensis.

Sammanfattat så verkar andra generationen av Avensis vara ett bra köp. Se till att du hittar ett välservat exemplar som inte har alltför mycket rost.

Se också: Jämför bilförsäkringar och hitta billigaste priset för din bil »

Toyota Avensis T27 2008 – 2018

Tredje generationen av Avensis kom 2008 och den fick två facelifts (2012 och 2015).

Här har en del ägare klagat på att det är dåligt ljus om man har en modell med halogenlampor (men det gäller många bilmodeller med halogen, inte bara Avensis).

En del har även haft problem med att lamporna slutat fungera, men jag gissar att det är åtgärdat på flesta begagnade bilarna idag, och det är lätt att upptäcka vid provkörning om lamporna inte lyser.

Testa så att alla elektriska funktioner fungerar. Elhissar (alla rutor), centrallås (alla dörrar låser/låser upp), fläktens olika hastigheter och temperaturer, osv. Kläm och känn på allt!

Överlag verkar folk väldigt nöjda med Avensis. Toyota brukar stå för kvalitet och Avensis är inget undantag.

Se till att hitta en välservad och välskött bil så har du förhoppningsvis många problemfria mil att hämta.

Andra länkar om Toyota Avensis

6 svar på ”Köpråd Toyota Avensis: Problem & vanliga fel”

 1. Min Avensis T25, 18 VVTI bensin, 2004 modell, förbrukar en hel del olja och det har jag även kommit fram till via tyska och engelska FB-grupper kan vara ett vanligt fel – särskilt vid högre miltal – min har gått nästan 29000 mil. Tecken på detta är att motorlampan lyser och visar felkod för katalysator samt att oljan naturligtvis försvinner. På min bil var förbrukningen initialt 1 liter/200 mil vilket jag tycker är för högt. Felkoden till katalysator gäller för felvärde vid tomgång. Efter att jag har övergått till tjockare olja, 20W50 så har förbrukningen gått ner radikalt och ligger nu på mindre än hälften av tidigare förbrukning. Nu gör det inte så mycket att bilen får tjockare olja eftersom den aldrig går i minusgrader (Gran Canaria). Annat fel som jag har är att sensorerna för xenonlamporna fungerar inte så ljuset ställer sig aldrig i rätt höjd men det bryr man sig tydligen inte om i Spanien. I övrigt en trevlig bil. Jag har köpt en egen OBD-läsare så jag kan radera felkoder och det fungerar helt OK.

  Svara
 2. Har tydligen svårt problem på min toyota avansis massor varningslampor lyser när man kör sen kan slockna i flera dar sen komma igen toyota säger ett ankare men jag tror det är någon kabel som har dålig kontakt

  Svara
 3. Jag har en Toyota Avensis – 08, som helt plötsligt fick batteri slut, startade med startbooster och körde ngr kilometer. Sen gjordes ett stopp och när jag kom ut så var det batteri slut igen, startade med startbatteti och bilen startade igen men gick mycket ojämt ca 2 km, bytte då batteri. Då händer detta; bilen startar och går klockrent så länge startmotorn är inkopplad, när jag släpper nyckeln stannar den, vad kan det vara för fel

  Svara
 4. Hej
  Min toyota avensis 2012 disel.
  Har problem med nedre fronten (Gallret) mellan lysena.
  Den lossnar om och om igen. Har ryckt till den så den kommer in i plast plupparna sitter till nästa gupp.
  Har tittat på en ny bil och på bilaffären ser jag samma sak på den avensisen. Gallret helt löst. Är det något problem som är vanligt. Lite irriterande då jag tycker om Avensis.

  Svara
 5. Min avensis -11 har krånglat sen i somras. Först tändes motorlampa och även ABS antispinn. Felsökning sa att de var främre lambdasonden och den byttes. Motorlampa slocknade men ABS och antispinn tänds orange varning om man bromsar. Inte lätt inbromsning utan lite hårdare och längre så tänds dom när ja släpper på pedalen. Stannar ha bilen och startar igen så är dom slocknande tills ja bromsar. Bromsljus fungerar inte heller. In på verkstad igen och där gav felsökningen resultatet att de va bromsljuskontakten. Denna byttes och allt fungerade några dagar men nu är de samma igen…så fort ja bromsar och inget bromsljus. Verkstaden ska byta kontakten igen men ja tror ju det är nåt annat som spökar. Nån som vet va de skulle kunna va? Vart ute för samma? Väldigt tacksam för svar.

  Svara

Lämna en kommentar