Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Trodo.se & Compricer.

Köpråd Toyota Avensis: Problem & vanliga fel

Om du funderar på att köpa en begagnad Toyota Avensis så har jag här samlat några vanliga fel och problem med olika årsmodeller.

Jag har läst olika tester och även sammanfattat vad vanliga ägare har sagt om Toyota Avensis i bland annat forum och olika Facebook-grupper.

Har du egna erfarenheter av problem eller fel med Avensis? Skriv gärna en kommentar längst ner på sidan så lägger jag till det.

Köpråd Toyota Avensis

Först vill jag säga att Toyota Avensis är i regel bra bilar och har många nöjda ägare. Det finns nästan 60 000 stycken på våra svenska vägar.

Här har jag samlat olika problem och fel som ägare stött på med olika generationer och årsmodeller av Avensis.

Toyota Avensis
Toyota Avensis årsmodell 2017. Bild av Vauxford – Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65610149

Använd informationen för att hitta fel och problem om du tittar på och/eller provkör en begagnad Avensis.

Se också: Jämför bilförsäkringar och hitta billigaste priset för din bil »

Om du har problem med din Toyota Avensis och vill köpa billiga reservdelar så rekommenderar jag att handla på nätet.

Trodo.se kan du enkelt hitta rätt reservdelar till din bil och motor. Skriv in ditt registreringsnummer så visas delar som passar din bilmodell.

Hitta billiga reservdelar till din bil här.

Toyota Avensis T22 1998 – 2003

Första generationen av Avensis kom 1998.

Stolsvärmen verkar vara en svag punkt på den här generationen. Jag har läst många inlägg från ägare som inte längre har någon värme i sina säten.

Testa detta vid provkörning så slipper du tråkiga överraskningar.

Passa även på att testa fläktens olika hastigheter och temperaturer.

Titta även efter rost. Detta är 20-25 år gamla bilar och rost är mer en regel än ett undantag.

I övrigt verkar det inte vara några jättefel på den här generationen. Bilarna börjar som sagt bli ganska gamla och slitna, så det finns så klart dåliga exemplar på begagnatmarknaden.

Försök att hitta en bil med lite rost och bra servicehistorik om du vill undvika problem.

Toyota Avensis T25 2003 – 2009

Andra generationen av Avensis kom 2003 och fick en facelift 2006.

Den här generationen fick fem stjärnor vid Euro NCAP:s krockprov och var den första bilen i Europa som hade knäkrockkudde på förarplatsen.

Om du tittar på en bil med automatlåda så känn efter så att den växlar som den ska vid olika hastigheter och växlar.

Några ägare tycker att bilen är högljud i kupén, speciellt vid högre hastigheter. Provkör en bil och lyssna och känn efter vad du själv tycker.

Däremot så ska man sitta skönt, både i framsätet och i baksätet. Inredning är inte jätterolig utseendemässigt, men den gör sitt jobb.

Testa alla elektriska funktioner vid provkörning. Det är inte jättevanligt med elfel i en Toyota, men det är tråkigt att upptäcka det efter köp.

Glöm inte att testa fläktens olika hastigheter och temperaturer. En del ägare har haft problem med ojämn värmen mellan passagerarsida och förarsida.

Några bilar har fått byta startmotor eller generator, men detta bör vara åtgärdat på begagnade bilar idag. Håll utkik så att inte batterilampan lyser vid provkörning.

En del ägare har haft problem med att fukt samlas i strålkastarna. Detta är lätt att se vid provkörning och kanske är något du kan pruta på priset. Det kostar ändå några tusenlappar att byta strålkastare.

Den här generationen har fått 3 av 5 i rostskyddsbetyg. Det kan alltså vara en bra idé att hålla utkik efter rost när du tittar på en begagnad Avensis.

Sammanfattat så verkar andra generationen av Avensis vara ett bra köp. Se till att du hittar ett välservat exemplar som inte har alltför mycket rost.

Toyota Avensis T27 2008 – 2018

Tredje generationen av Avensis kom 2008 och den fick två facelifts (2012 och 2015).

Här har en del ägare klagat på att det är dåligt ljus om man har en modell med halogenlampor (men det gäller många bilmodeller med halogen, inte bara Avensis).

En del har även haft problem med att lamporna slutat fungera, men jag gissar att det är åtgärdat på flesta begagnade bilarna idag, och det är lätt att upptäcka vid provkörning om lamporna inte lyser.

Testa så att alla elektriska funktioner fungerar. Elhissar (alla rutor), centrallås (alla dörrar låser/låser upp), fläktens olika hastigheter och temperaturer, osv. Kläm och känn på allt!

Överlag verkar folk väldigt nöjda med Avensis. Toyota brukar stå för kvalitet och Avensis är inget undantag.

Se till att hitta en välservad och välskött bil så har du förhoppningsvis många problemfria mil att hämta.

Andra länkar om Toyota Avensis

Lämna en kommentar