Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Skruvat & Compricer.

Köpråd Skoda Octavia: Problem & vanliga fel

Om du funderar på att köpa en begagnadSkoda Octavia så har jag här samlat några vanliga fel och problem med olika årsmodeller.

Jag har läst olika tester och även sammanfattat vad vanliga ägare har sagt om Octavia i bland annat forum och olika Facebook-grupper.

Har du egna erfarenheter av problem eller fel med Octavia? Skriv gärna en kommentar längst ner på sidan så lägger jag till det.

Köpråd Skoda Octavia

Först vill jag säga att Skoda Octavia är bra bilar. Det finns nästan 85 000 stycken på våra svenska vägar och det är många nöjda ägare.

Här har jag samlat olika problem och fel som ägare stött på med olika årsmodeller.

Du kan använda denna informationen om du ska köpa en begagnad Octavia och vill undvika att köpa ett dåligt exemplar.

Här nedan hittar du olika generationer och årsmodeller. Tänk på att generation 1 och 2 har tillverkats samtidigt, så det är viktigt att du kollar på rätt modell och inte bara år.

Om du till exempel tittar på en Octavia från 2009 så kan det vara både generation 1 och 2.

Skoda Octavia I (1U) 1997 – 2011

Den första generationen av Octavia kom 1997 och fick en facelift 2000.

Många reservdelar och komponenter delas med Volkswagen-modeller, främst Golf 4.

En del ägare klagar på trånga baksäten, men positivt är ett rymligt bagage.

Kolla efter rost. Bilarna börjar bli gamla och rostar lite överallt. Det finns idag både bra och dåliga exemplar på begagnadmarknaden.

Testa alla elektriska funktioner. Fläktens hastigheter och kyla/värme, elhissar, centrallås (känn så att alla dörrar låser), värme i säten, med mera.

Se till att kamrem är bytt som den ska och håll koll på när nästa byte ska ske. Om det närmar sig nästa byte så kanske du kan pruta lite på priset.

Lyssna efter oljud vid körning i olika hastigheter och på ojämna underlag. På det sättet upptäcker du utslitna hjullager, bussningar och stag fram/bak, med mera.

Det är relativt lättskruvade bilar och tack vare att modellen delar en del komponenter med Volkswagen så finns det gott om reservdelar.

Skoda Octavia II (1Z) 2004 – 2013

Den andra generationen av Octavia kom 2004. Den delar bottenplatta med Volkswagen Golf 5. Denna generation fick en facelift 2009.

En del ägare upplever att denna generationen är lite bullrig och att fjädringen är hård. Detta är en smaksak och du behöver själv provköra bilen för att avgöra om det passar dig.

Några bilar har haft problem med stötdämpare och fjädrar som går sönder i förtid. Detta bör vara bytt på många bilar idag.

Det har även varit problem med tändspolar, vattenpumpar och andra smådetaljer. Även detta bör vara bytt om du tittar på en begagnad bil idag.

Se till att kamrem är bytt och att vattenpump är bytt (oftast byter man detta samtidigt).

Testa så att all elektronik fungerar. Elhissar, värme i stolar, fläktens alla hastigheter (även värme/kyla), centrallås (alla dörrar), osv.

Det kan vara tråkigt att köpa en begagnad bil på sommaren för att sedan upptäcka att värmen i stolarna inte fungerar när det börjar bli kallt ute…

Positivt är att många upplever att lastutrymmet och baksätet är rymligt.

Om du tittar på en bil med automatlåda så provkör och se till att bilen växlar som den ska vid olika hastigheter och körstilar.

Om du kollar på en bil med kamkedja så se till att oljebyten är skötta och att det inte är några oljud från motorn (främst vid kallstart).

Se också: Jämför bilförsäkringar och hitta billigaste priset för din bil »

Skoda Octavia III (5E) 2013 – 2020

Den tredje generationen av Octavia började tillverkas 2013.

Här är många ägare nöjda med utrymmet och komforten, jämfört med tidigare generationer.

Läs på mer om den motor och växellåda som du är intresserad av.

Det finns några olika motorer och lådor som är mer eller mindre kända för olika fel och det kan vara bra att kolla upp serviceboken så att eventuella garantijobb och reparationer är gjorda.

Se till att bilen är servad som den ska. Viktigt att byta kamrem i tid och har bilen kamkedja så lyssna efter oljud från motorn (framförallt vid kallstart).

Extra viktigt att oljebyten är gjorda i tid om motorn har kamkedja.

En del ägare har haft diverse problem med elektriska funktioner. Lampor som slutar fungera, centrallås som krånglar, farthållare som inte fungerar, med mera.

Testa allt elektriskt vid provkörning helt enkelt!

Andra länkar om Skoda Octavia

1 svar på ”Köpråd Skoda Octavia: Problem & vanliga fel”

  1. Hej, jag köpte en 01’s octavia 2.0 4×4 bensinare igår på blocket den va nybessad med blanka papper, va ute och provkörde inga missljud eller något allt va jätte fint för att var en gammbil! Sen när jag kör cirka 3km efter affär så lyser motorlampan, kommer fram till kompisen och kopplar ur bägge polerna från batterit och går in och dricker kaffe sen när vi koppla på allt igen så var det borta, åkte hem och allt gick bra körde bilen idag in till stan igen inga konstigheter alls på 15 mil tills jag skulle starta den igen när jag skulle flytta den på gården och han inte starta på första vridet men hoppade igång på andra men när jag skulle flytta tillbaka den så går det inte att starta och EPC lampa tänds. Ha nån nån idé vad det kan va? Gamla ägaren sa att batteriet var dåligt men det va bra snurr i grejerna, det är precis som att den int få soppa nästan.

    Svara

Lämna en kommentar