Att tänka på med hund i bilen i sommarvärmen

Nu när sommarvärmen är här så finns det mycket man ska tänka på. Gräset ska klippas, semestern ska planeras och hundar ska absolut inte lämnas i bilar som står och blir varma i solen.

Men vad är det som gäller, räcker det med att veva ner rutan 1 cm och parkera i skuggan medan man går in på Ikea i flera timmar? Nja, oftast är det inte så enkelt…

I denna artikeln går vi igenom lite vad man bör tänka på vid olika situationer så att våra älskade hundar mår bra i värmen.

Tips till dig som har hund i bilen

Det får inte bli varmare än 25 grader i bilen där du lämnar din hund. Här har jag samlat lite tips som du kan tänka på om du ska ut på äventyr med din hund i bilen, så att du håller dig under den temperaturen.

Det behöver inte vara soligt

För det första så är det alltid mycket varmare i en bil än vad det är utomhus. Är det 20-25 grader utomhus, så är det kanske 40-50 grader i bilen – men oftast ännu varmare än så.

En tumregeln är att det brukar bli dubbelt så varmt inuti bilen som det är utomhus.

Bilen behöver inte heller stå i direkt sol för att det ska bli alldeles för varmt. Även i skuggan med dålig ventilation så blir det snabbt olidligt för en hund.

Kom också ihåg att en hund inte svettas på samma sätt som vi människor gör – och att hundar har päls.

Viktigt med bra ventilation

Det är viktigt med bra ventilation i bilen. Det hjälper till att hålla nere temperaturen och det är skönt med frisk luft även för hundar.

Att veva ner rutan en centimeter räcker sällan för att det ska bli god ventilation i bilen en varm sommardag. Oftast krävs det en decimeter eller mer för att din hund ska må som bäst.

Har man inte uppsikt över bilen så finns det olika lösningar som gör att man kan veva ner rutan eller ha bagageluckan öppen utan att någon kan ta sig in i bilen.

Det finns till exempel galler du kan sätta i sidorutorna och olika lås som håller bagageluckan på plats. Dessa tillbehör kan finnas i olika djurbutiker, Biltema, Jula eller liknande.

Det är skugga nu – men hur ser det ut om en timme?

Rutan är nervevad, ventilationen är god, bilen står i skuggan… Men vart befinner sig solen när du kommer tillbaka? Även om du parkerar i skuggan just nu, så kan den skuggan vara stekande sol om en timme eller två. Glöm inte att ta med det i beräkningarna när du väljer parkering.

Det spelar ingen roll hur mycket du vevar ner din ruta om bilen står parkerad i 35 grader solsken.

Är du osäker hur solen kommer att förflytta sig så kan det vara en väldigt god idé att kolla till din hund ofta.

Termometer i bilen

Ett smart tips är att ha med sig en termometer i bilen. Fäst den så att man utifrån kan se temperaturen.

Det hjälper både dig själv eftersom du nu har koll på hur varmt det är i bilen, men det kan även göra att oroliga förbipasserande människor ser temperaturen och inte drar några förhastade slutsatser om hur din hund har det.

Lapp med ditt telefonnummer

Om du tänkt lämna bilen utan uppsikt så kan det vara en god idé att lägga en lapp med ditt telefonnummer i rutan.

På så sätt kan oroliga personer ringa dig om något händer med hunden, eller om man bara vill försäkra sig om att du har koll på ditt djur.

Se till att hunden har vatten

Se alltid till att din hund har tillgång till färskt, kallt vatten. Det kan även vara en bra idé att stoppa isbitar i vattenflaskan så att det håller sig svalt vid längre bilturer.

Det finns även speciella vattenskålar som hindrar vatten från att stänka över vid körning, då kan din hund njuta av gott vatten när den själv vill, utan att du behöver hitta en rastplats eller parkering att stanna vid.

Kan hunden stanna hemma?

Sist men inte minst – behöver hunden verkligen följa med?

Finns det kanske någon släkting, vän eller annan person som kan passa hunden?

Det kanske isåfall är det bästa alternativet om ni till exempel tänkt tillbringa en varm sommardag på Gekås med hunden sittandes i bilen…

Checklista för hund i bilen

 • Bra ventilation i bilen, veva ner rutor och ha gärna bagageluckan öppen
 • Färskt vatten till hunden
 • Tänk på vart solen befinner sig senare, står bilen fortfarande i skuggan när du kommer tillbaka?
 • Sätt en termometer väl synlig i bilen
 • Lämna en lapp med ditt telefonnummer i rutan

Om du ser en hund i varm bil – så här ska du göra

Du vet nu hur du ska göra med din egna hund i din egna bil. Men vad gör du när du går förbi en annan bil där en hund sitter och ser ut att ha det alldeles för varmt?

Hur mår hunden?

 • Ser hunden ut att lida?
 • Finns det någon termometer som visar temperaturen?
 • Har hunden tillgång till vatten?
 • Verkar det vara god ventilation?

Kanske är det så att det ser värre ut än vad det är? Du kom precis dit och har promenerat svettig i solen, men hunden kanske bara har suttit där i några minuter med sitt kalla vatten och har det jättebra i skuggan.

Om hunden verkar lida

Om hunden ser ut att ha det alldeles för varmt eller kanske saknar den vatten, då kan du behöva ingripa.

Är inte läget akut, så försök först att få tag på ägaren.

 • Finns det någon i närheten?
 • Finns det någon lapp med telefonnummer?
 • Står bilen utanför ett hus eller lägenhet? Plinga på och försök få tag på ägaren.
 • Står bilen utanför en butik, varuhus eller liknande? Skriv ner bilens registreringsnummer och be personalen i kassan att ropa ut det i butiken för att hitta ägaren.

Får du inte tag på ägaren så finns det annat du kan göra.

 • Känn efter om det går att öppna bilen, kanske är dörrar eller bagageluckan olåsta.
 • Kontakta polisen. Ring 114 14, eller 112 om det är akut.

Krossa rutan för att hjälpa hunden

Om hunden verkar må väldigt dåligt och du inte får tag på någon ägare eller polis, så kan du i nödfall krossa rutan.

Tänk på att det är skadegörelse att slå sönder en bilruta. Är det akut och du gör det i nöd, så kan du slippa straff.

En god idé här kan vara att prata med en annan person (om det finns någon i närheten). Kommer ni båda fram till att hunden mår så dåligt att en ruta behöver krossas för att hjälpa djuret? I så fall är det kanske det som behöver göras. Då har du även ett vittne till situationen, om det skulle vara så att hundens ägare i efterhand inte håller med om att rutan behövde krossas.

Om en ruta måste krossas så tänk på hur du gör det. Bilrutor är hårda. Du kan slå med till exempel ett fälgkors i ett hörn av rutan, där brukar det vara lättast.

Beroende på vad det är för bil så kanske man även ska välja en ruta som är en bit ifrån hundens placering i bilen, om det är möjligt. Det kan sluta illa om hunden får krossat glas över sig.

Video om djur i fordon

I denna video från Motorblog of Sweden får vi höra Anette Granström från Djurmagneten och polisen Daniel prata mer om vad man bör tänka på.

Sammanfattning

Jag hoppas att du har lärt dig några smarta tips och råd i detta inlägget. Både som hundägare eller om du själv skulle stöta på en hund i nöd.

Ta det lugnt i alla situationer och ta hand om er själva och era fyrbenta vänner i sommarvärmen!

Har ni några ytterligare tips så lämna gärna en kommentar nedan.

Lämna en kommentar