Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Skruvat & Compricer.

Gnissel i framvagnen – Orsaker & felsökning

Gnisslar det i framvagnen på din bil när du kör? Hör du ljudet mer när du bromsar eller svänger? På den här sidan har jag samlat några vanliga problem som kan orsaka en gnisslande framvagn.

Använd informationen för att felsöka vad som kan orsaka oljuden i din bil.

Här är några vanliga problem som kan uppstå.

Dåliga bussningar

Mer eller mindre alla bilar har olika bussningar i både framvagnen och bakvagnen.

Enkelt förklarat så består en bussning oftast av metall och gummi. Bussningen ser till att olika delar kan röra sig i framvagnen när du kör din bil.

Bussningar slits ut med tiden och när till exempel gummit blir dåligt så kan det börja gnissla i framvagnen.

Det kan vara lite klurigt att felsöka dåliga bussningar själv. Oftast hissar man upp bilen och försöker bryta lite försiktigt i olika delar för att se om det glappar någonstans.

Detta görs till exempel vid kontrollbesiktning av din bil. Då brukar oftast besiktningsteknikern tipsa dig om bussningar eller andra delar börjar bli slitna.

Om du har dåliga bussningar eller andra delar i framvagnen eller bakvagnen så kan det även orsaka skakningar i ratten.

Dåliga fjäderbenslagringar (topplagringar)

Många bilar har en fjäderbenslagring högst upp på fjäderbenet. Den består oftast av metall och gummi och den ser till att du kan svänga med din bil (låter fjäderbenet rotera med hjulen).

Om fjäderbenslagringen (även kallad topplagring) blir dålig så kan det orsaka ett gnisslande ljud. Det brukar då höras när man kör i låga hastigheter och svänger på ratten.

Om topplagringarna är dåliga så kan det även höras ett klonkande ljud när du kör över vägbulor eller kanter.

Dåliga stötdämpare

Om stötdämparna på din bil blir slitna så kan dom börja gnissla. Det bör isåfall låta i takt med att bilen ”guppar”.

Om stötdämparna är dåliga så kan du också uppleva att bilens fjädring inte känns som den ska, det brukar kännas lite ”svampigare” vid körning.

Om du misstänker att stötdämparna är dåliga så kan du trycka på bilens skärm så att bilen gungar lite, samtidigt som du lyssnar.

Gnisslar det varje gång du trycker ner bilen? Då kan det vara dåliga stötdämpare.

Problem med fjädrarna

Förutom stötdämparna så kan det även vara problem med fjädrarna. Det är inte jätteovanligt att en fjäder går av och det som kan hända då är att fjädern inte ligger som den ska.

Över och under fjädern så finns det gummin så att fjädern inte ligger direkt mot metall. Om fjädern ligger snett eller om gummit är slitet så kan det gnissla till exempel när du kör i gupp eller gör en inbromsning.

Bromsarna

Om något är fel med bromsarna så kan det gnissla eller skrika.

Kanske ligger bromsskölden emot bromsskivan eller så kan det ha fastnat en sten eller något annat skit mellan bromsskiva och bromsbelägg, då kan det ibland höras ett gnisslande ljud.

Dåligt hjullager

Det är inte så vanligt att ett hjullager orsakar ett gnisslande ljud, men om du har kollat alla bussningar och andra delar så kan det även vara en bra idé att se över hjullagren.

Du kan läsa mer om dåliga hjullager här.

Lämna en kommentar