Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Trodo.se & Compricer.

Coilovers: Allt du behöver veta

Det är väldigt populärt att uppgradera sin bils chassi till coilovers. Coilovers kan ge din bil bättre väghållning och fler möjligheter att justera höjd och hårdhet.

I detta inlägget går vi igenom lite information och frågor om coilovers.

Vad är coilovers?

En coilover är egentligen en enhet där fjäder och stötdämpare är kombinerade, men när man pratar om coilovers (speciellt i samband med sänkta bilar) så menar man oftast att man har bytt ut bilens fjädring till något som är ställbart i höjd och/eller hårdhet.

Detta är coilovers

Så även om det är lite felaktigt så brukar man därför säga att man har coilovers på sin bil även om det är en bil där stötdämpare och fjäder sitter separat.

Fördelar med coilovers

Som jag nämnde ovan så går det att justera coilovers i höjd och ibland även hårdhet.

Monterar du en sänkningssats så kan du inte justera. Köper du en 60mm sänkningssats så är det 60mm du får.

Fördelen med justerbart är att du till exempel kan höja din bil lite om du vill köra den på vintern. Du kan också justera om du ska köra med husvagn/släpvagn eller lasta tungt.

Nackdelar med coilovers

Den egentligen enda nackdelen med coilovers är att det oftast är dyrare än andra typer av sätt att sänka sin bil (förutom luftfjädring som oftast är dyrast).

Både sänkningssatser och enbart sänkningsfjädrar är oftast mycket billigare. En del föredrar att kapa fjädrarna och det kostar inte mycket mer än tid och kanske en kapskiva.

Hur justerar man coilovers?

För att justera höjden på en bil med coilovers så måste man alltid hissa bilen. Ibland behöver man även lossa på hjulet för att komma åt. Beroende på modell så justerar man höjden fram och bak på lite olika sätt.

Dom flesta billiga modellerna har bara en låsring och en ställring som fjädern ligger på, den ringen skruvas helt enkelt upp eller ner, då bestäms hur mycket fjädringsväg som fjädern har.

Eftersom man på detta sätt bestämmer hur mycket fjädern kan röra sig, så ändras bilens hårdhet beroende på hur högt/lågt man ställer in coilsen.

På en del modeller (främst lite dyrare) så skruvar man istället på den nedre infästningen till coilsen, dessa går därför att justera i höjd utan att det påverkar fjädringsvägen och hårdheten på samma sätt.

Utöver detta så finns det även modeller där man kan justera hårdheten på stötdämparna. Detta görs vanligtvis genom att man skruvar högst upp på stötdämparna i motorrummet fram och i bagaget bak. Detta skiljer sig lite mellan olika modeller.

Kan man montera coilovers själv?

Jag tror att nästan alla kan montera coilovers själva, så länge man är lite van vid att skruva och meka. Jag har monterat coilovers på nästan alla mina bilar själv i min carport eller på parkeringen, med hjälp av en domkraft, pallbockar och vanliga verktyg. Det underlättar givetvis om man har en billyft och tillgång till tryckluft m.m, men det går alldeles utmärkt utan.

Det finns även mängder med guider på Youtube till många bilmodeller. Så ett tips är att söka på Google eller Youtube efter exempelvis ”montera coilovers volvo 740” eller ”install coilovers audi a4 b8”. Det är inte alltid det finns svenska guider, då kan det hjälpa att söka på engelska.

Vad behöver man för verktyg när man monterar coilovers?

Beroende på hur gammal bilen är (eller hur rostig…) och vad det är för bil, så kan det krävas lite olika verktyg. På många bilar så underlättar det om man har ett stötdämparverktyg som man använder för att lossa stötdämparna upptill.

Är man lite osäker så kan det vara en bra idé att först googla eller fråga runt lite om bilmodellen man tänkt byta på. Söker man efter ”stötdämparverktyg” på till exempel Biltema så hittar man några varianter till olika bilmodeller.

Det kan även i många fall underlätta om man har en extra domkraft när man ska lossa och montera fjädrarna (om man inte har tillgång till en lift).

Även fjäderspännare är oftast väldigt rekommenderat, speciellt när man ska lossa på originalfjädrarna.

Det är mycket kraft i fjädrar och det finns många skräckhistorier om folk som har skadat sig rejält för att man inte har respekterat det.

Har man tillgång till tryckluft och en mutterdragare så kan det underlätta väldigt mycket. Även eldrivna muttermaskiner kan underlätta arbetet enormt.

Verktyg för att justera coilovers

Har man tappat bort verktyget som används för att justera höjden på coilovers så kan det bli jobbigt. Men det finns några sätt man kan justera höjden utan nyckeln/verktyget som följer med.

Man kan till exempel använda en skruvmejsel eller liknande tillsammans med en hammare. Då knackar man först loss ”låsringen” och sedan skruvar för hand. Se till att gängorna är rengjorda ordentligt innan du börjar skruva, annars kan det kärva fast.

Köp nytt coilovers verktyg

Om du tappat bort verktyget till dina coilovers så finns det nya att köpa.

Vet du vad du har för märke på dina coilovers så kan du titta på tillverkarens hemsida. Det är inte ovanligt att verktyget säljs separat där.

Du kan även köpa universalverktyg från till exempel Skruvat.

Coilovers verktyg Biltema

Biltema säljer tyvärr inte något verktyg som är gjort för att justera coilovers. Men det finns andra verktyg på Biltema som du kan använda för att justera dina coils.

Ett tips är att köpa en stor polygrip. Biltemas största modell fungerar utmärkt för att lossa låsringarna på många olika coilovers.

Ett tips här är att mäta diametern på låsringen så att du vet hur stor tång du behöver. Sedan kan du mäta olika tänger på Biltema, Jula och andra butiker som säljer verktyg.

Kan jag besiktiga med coilovers?

Här verkar det vara lite utav ett lotteri beroende på vem man stöter på…

Dom flesta verkar inte ha några problem att besiktiga sina bilar med coilovers – oavsett om bilen är helbilsgodkänd eller inte. Dom flesta besiktningarna verkar gå bra så länge man inte har coilsen skruvade i bott, har okej fjädringsväg, samt att hjulen inte tar i någonstans eller sticker utanför skärmkanterna (så kallat poke).

Självklart ska även fjädrarna sitta fast när man hissar bilen.

Många plockar bort hjälpfjädrarna för att få bilen lite lägre, och detta kan göra att fjädrarna ibland hänger löst runt stötdämparen när man hissar bilen. Det brukar inte vara populärt vid besiktning…

Jag har besiktigat både nyare och äldre bilar med coilovers, och den enda gången jag har fått nedslag var på en Golf 2 där besiktningsmannen tyckte att det var lite för dåligt med fjärdringsväg fram. Jag hade då skruvat upp coilsen så mycket jag kunde för att underlätta att köra bilen över bromsprovaren m.m.

Det jag inte tänkte på var att bilen blir betydligt hårdare när den är uppskruvad eftersom man spänner ihop fjädern, så jag skruvade helt enkelt ner bilen lite och gjorde en ombesiktning utan problem.

Det som däremot brukar vara ett problem är flygande inspektion. Många som hamnar i en sådan kontroll får ombesiktning eller regbesiktning, speciellt på helbilsgodkända bilar. Men även här läser man om personer som blir stannade och klarar sig utan anmärkning på att man har monterat coilovers.

Man får byta delar på sin bil som är godkända och motsvarar funktionen från fabrik, och jag gissar att det är här som det är väldigt öppet för olika tolkningar mellan olika bilinspektörer och besiktningstekniker. Det skiljer ändå lite mellan originalfjädring och ställbara coilovers, även om båda oftast fungerar ungefär på samma sätt.

Vad är skillnaden på coilovers och en sänkningssats?

En sänkningssats är kort och gott en uppsättning nya fjädrar som ersätter dina originalfjädrar på bilen. Dessa brukar sänka mellan 30-60 millimeter, och du använder dina standard-stötdämpare som redan sitter på bilen.

Det finns även väghållningssatser där du får både sänkningsfjädrar och nya stötdämpare i samma kit. Fördelen med detta är att dom nya stötdämparna är lite sportigare och mer anpassade för sänkningen som fjädrarna ger.

Fördelen med en sänkningssats eller väghållningssats är att det brukar vara billigare än coilovers och det ger väghållningen i din bil ett lyft jämfört med original.

Nackdelen är att du inte har samma möjligheter att ställa in höjden på din bil. Du kan t.ex. inte justera höjden på bilen över vintern för att ta dig fram lättare.

Billiga vs. dyra coilovers

Det finns mängder av olika coilovers på marknaden idag, dom billigaste börjar från cirka 2000 kr och uppåt.

Dom allra billigaste kiten brukar fungera utmärkt om man bara vill sänka sin bil. Idag när man kan få ställbara coilovers för 2-3000 kr så är det oftast ett bättre alternativ än att kapa fjädrarna, även om det gäller en billigare slit-och-släng-bil eller vinterbil.

Dyrare coilovers har oftast fler inställningsmöjligheter när det kommer till hårdhet, vilket kan vara skönt om man vill ha lite mer komfort. Dyrare coilovers brukar även fungera bättre om man ska köra bana med sin bil. Billiga varianter blir oftast för mjuka och svampiga vid hård körning.

Några av dom allra billigaste coilsen har även ofta lite sämre rostskydd, vilket gör att gängorna för höjning/sänkning kan kärva fast. Detta händer framförallt om man aldrig tvättar rent eller om man kör bilen vintertid.

Det finns även olika skyddsvax och coiloverstrumpor som man kan använda för att skydda gängorna från smuts och salt.

Köpa coilovers på nätet

Det finns en hel uppsjö av olika märken och återförsäljare. Här har vi listat ett gäng populära återförsäljare som säljer coilovers på nätet i Sverige.

Har ni fler tips på företag i Sverige som säljer coilovers? Har någon av länkarna slutat fungera?

Tips oss gärna i kommentarsfältet nedan!

Lämna en kommentar