Sidan innehåller reklam genom annonslänkar för Trodo.se & Compricer.

Besiktning av bil: Allt du behöver veta om fordonsbesiktning

Om du inte besiktigar din bil i tid så får du körförbud. Det betyder att du endast får köra bilen kortast lämpliga väg till ett besiktningsföretag eller till en verkstad för reparation (så länge bilen är påställd och har en trafikförsäkring).

Är bilen avställd (men trafikförsäkrad) så får du endast köra bilen till besiktning för kontrollbesiktning.

Fordonsbesiktning
Bild av Holger.Ellgaard – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27918724

Underkänd utan krav på efterkontroll

Om du har besiktigat din bil och fått anmärkningar som inte kräver en efterkontroll, får du endast köra bilen så mycket som är nödvändigt innan felen är åtgärdade.

Om du hamnar i en poliskontroll innan felen är åtgärdade så kan din bil förläggas med en ny besiktning.

Underkänd med krav på ny besiktning

Om din bil har underkänts med krav på ombesiktning (så kallade 2:or), får du endast köra bilen så mycket som är nödvändigt för att reparera felet (eller felen). När alla underkända punkter är åtgärdade ska du åka tillbaka till en besiktningsstation för en efterkontroll.

Många besiktningsstationer har drop-in för efterkontroller av bilar.

Man kan även låta en ackrediterad verkstad laga bilens fel, och då kan verkstaden direkt släcka 2:orna efter reparation. Då behöver man inte åka tillbaka till ett besiktningsföretag.

Om man har fått 2:or och inte besiktigar bilen inom tidsramen som står på besiktningsprotokollet så inträder körförbud på fordonet.

Kvalificerat körförbud

En bil kan också få körförbud om den är i ett så dåligt skick att den anses farlig att använda i trafiken. Detta kallas meddelat körförbud eller kvalificerat körförbud och det kan ges både vid en poliskontroll och en kontrollbesiktning.

Vid ett meddelat körförbud måste bilen bärgas från platsen (eller lagas på plats, vilket oftast kan vara omständigt).

Efter reparation får man endast köra bilen kortast lämpliga väg till ett besiktningsföretag för kontrollbesiktning.

Vad är ”spansk flagg”?

När man säger att en bil har fått ”spansk flagg” så menar man att den har fått ett kvalificerat körförbud. Det som händer då är att en besiktningsman eller polisman sätter ett klistermärke på bilens vindruta. Det är ett klistermärke med gul botten och ett rött kors, samt texten ”Körförbud”.

Detta klistermärke kallas för ”spansk flagg” eftersom det färgmässigt är likt Spaniens flagga (gul och röd).

Får man provköra en bil med körförbud?

Nej, det får man inte.

Förr fanns det en regel i Sverige som sa att man fick provköra en bil med körförbud, innan en besiktning genomförts.

Denna regel gäller inte längre, och att provköra ett fordon med körförbud kan leda till böter.

Framförallt om man blir stoppad av en polis och det är uppenbart att man inte befinner sig på ”kortast lämpliga väg till ett besiktningsföretag”.

Vad kostar en besiktning?

En vanlig kontrollbesiktning kostar ungefär mellan 400 kronor och 600 kronor beroende på vart i landet du besiktigar och vilken tid du besiktigar. En del stationer erbjuder andra priser vid drop-in eller tider som avbokats av kunder med kort varsel.

Vad kostar efterkontroll?

En efterkontroll kostar ungefär 300 kronor. Det skiljer sig lite mellan olika stationer och företag.

Vad kostar en registreringsbesiktning?

Priset för en registreringsbesiktning är olika beroende på vad det är för fordon och vad som är gjort med fordonet. Kontakta ett besiktningsföretag för att få pris för just ditt fordon.

Hur lång tid tar en besiktning?

En vanlig besiktning av en personbil tar ungefär 20 minuter. På den tiden går besiktningsteknikern igenom alla kontrollpunkter.

Många besiktningsstationer bjuder på kaffe medan man väntar på att besiktningen utförs.

Vanliga fel vid besiktning

En del fel på din bil kan vara svåra att upptäcka själv. Men det finns några vanliga och väldigt enkla fel som man kan undvika.

Om du har ett fel på din bil så måste ju felet åtgärdas. Det är då billigare att göra det innan du besiktigar eftersom du då slipper kostnaden för en onödig ombesiktning.

Varningstriangel

Visste du att du måste ha en varningstriangel i din bil? Det är en av kontrollpunkterna som en besiktningstekniker undersöker. Saknas det en varningstriangel så blir det en anmärkning.

Vill du vara extra trevlig kan du ta fram triangeln och lägga den i baksätet, på så sätt slipper besiktningsmannen gräva i bagaget där triangeln vanligtvis ligger.

Däckmönster och slitage

Det är många som får anmärkning för att man kör runt med dåliga däck. Det kan vara dåligt däckmönster eller annat slitage. Har däcken några år på nacken kan det ha uppstått torrsprickor eller andra skador.

Kontrollera att du har bra mönster på alla fyra däck. Det ska vara minst 1.6 millimeter på sommardäck och minst 3 millimeter på vinterdäck.

Dina däck kan vara väldigt snedslitna och ha godkänt mönster på en för liten del av däcket.

Positionsljus och andra lampor

Har din bil varnat för en trasig lampa i några månader? Då är det kanske dags att byta den innan besiktningen.

Över tio procent av alla bilar får nämligen en anmärkning på trasigt positionsljus. Det är även bra att se över att alla andra lampor fungerar.

Blinkar alla lampor när du använder blinkers? Fungerar alla bromsljus?

Har du tonat dina lyktor kan det vara bra att veta att det inte är lagligt, du kan läsa mer om det här.

Skyltbelysning

Trasig skyltbelysning bak på din bil är också ett vanligt fel. Detta är oftast väldigt enkelt att byta även på nyare bilar. Du kan undersöka detta genom att titta på lamporna som sitter över registreringsskylten på din bil (på vissa modeller sitter lampan under skylten).

Ibland är det en lampa i mitten och ibland är det två lampor. Alla lampor måste fungera och belysa skylten väl. Oftast samlas det mycket smuts och skit som gör att belysningen inte syns.

Vart kan jag besiktiga bilen?

En kontrollbesiktning kan utföras hos någon av alla godkända aktörer. Det finns ett tiotal företag som får utföra kontrollbesiktningar av fordon.

Hur ofta ska jag besiktiga bilen?

Nästan alla bilar i Sverige ska besiktigas med jämna mellanrum. Här går vi igenom hur ofta din bil ska besiktigas och vilka bilar som inte behöver besiktigas.

Besiktning av en ny bil

Helt nya personbilar ska besiktigas första gången inom 36 månader efter att bilen togs i bruk, det vill säga efter att bilen ställts på och använts i trafik för första gången. Bilens första tid i en bilhall hos en bilhandlare eller liknande räknas alltså inte.

Andra besiktningen av en bil

Efter den första besiktningen så ska bilen besiktigas nästa gång inom 24 månader efter den första kontrollbesiktningen.

Efter den andra besiktningen

När din bil har besiktigats två gånger så måste den löpande besiktigas senast 14 månader efter den senaste besiktningen.

Bilar som är 30 år eller äldre

När din bil är 30 år eller äldre så är den inte bara skattebefriad, den behöver också enbart besiktigas var 24:e månad (senast 24 månader efter den senast godkända besiktningen).

Man beräknar bilens ålder utifrån fältet ”Fordonsår” i Vägtrafikregistret. Bilens fordonsår går enkelt att kolla upp om du söker efter registreringsnumret på Transportstyrelsens tjänst, som du hittar här.

Bilar som är besiktningsbefriade

Enligt nya regler som började gälla den 20:e maj 2018 så är bilar äldre än 50 år numera besiktningsbefriade.

Dock behöver bilen ha en godkänd kontrollbesiktning inom de senaste 2 föregående kalenderåren för att detta ska börja gälla.

Du kan alltså inte ställa undan en bil i 50 år och sedan köra utan att besiktiga, utan den måste då klara en sista kontrollbesiktning innan den blir besiktningsbefriad.

Tänk på att en besiktningsbefriad bil fortfarande måste följa reglerna och vara trafiksäker.

Du kan fortfarande bli stannad i en kontroll och få en flygande inspektion. Om din bil då inte är trafiksäker eller har andra brister, så kan du fortfarande behöva åka till ett besiktningsföretag och göra en ny kontrollbesiktning för att inte få körförbud.

Har du modifierat din bil (till exempel bytt motor) så kan du även få föreläggande om registreringsbesiktning vid en flygande inspektion.

Det finns även vissa amatörbyggda fordon och registrerade tävlingsfordon som under vissa förutsättningar är besiktningsbefriade. Även fordon som används på öar utan fast förbindelse är befriade från kravet på kontrollbesiktning.

Observera att denna artikeln enbart handlar om personbilar som inte är i yrkesmässig trafik. Andra regler kan gälla för andra typer av fordon och fordon i yrkesmässig trafik.

Måste polisbilar besiktigas?

Ja, polisbilar och andra utryckningsfordon besiktigas på samma sätt som andra fordon.

Lämna en kommentar